Kezdőlap / Gombás betegségek / A bőr gombásodása – okok és tünetek

A bőr gombásodása – okok és tünetek

A bőr gombás fertőzései – ahogyan az a korábbiakban is kiderült – a leggyakoribb fertőzések egyike. Azt, hogy a nap egész részében körülvesznek minket – sőt, rajtunk „élősködnek” – különböző gombák már tudjuk. Annak azonban, hogy ezek a gombák komolyabb problémát okozzanak, már megvannak a feltételei. Ezek a feltételek, hajlamosító tényezők, melyek kedveznek a gombák szaporodásának sajnos rendkívül általánosak. Sajnos mert ezek a feltételek nem csak környezeti jellegűek (úgy, mint a nedves, meleg környezet), emberi tényezők (hámsérülések, fokozott izzadás, verejtékezés, rossz öltözködési szokások) vagy gyógyszerek (antibiotikumok, szteroidok) lehetnek, hanem egyes betegségek (cukorbetegség, elhízás, elégtelen keringési viszonyok) következményeként is jelentkezhetnek.

Hol találkozhatunk leggyakrabban a gombával? Ez a kérdés azért is lényeges, mert a legnagyobb kockázatot magával a fertőző a gombával történő gyakori érintkezés hordozza. Gyakorta találkozhatunk gombával a házi kisállatoknak köszönhetően, de a lakás más szegleteiben is előfordulhatnak. Fontos tudni, hogy ezek a gombák, ha azonnal nem is fertőznek meg, mégis képesek hónapokig elélni az adott közegben és onnan fertőzni. Ilyen közeg lehet például a cipő belseje, a nappaliban levő szőnyeg vagy a fürdő-, mellékhelyiség nedvesen maradó kilépője. Ezen kívül a közös használatú ruhaneműknél illetve a közös helységeknél (mellékhelységek, szállodák, uszodák) magasak a kockázatok.

Gombásodás a bőrön szinte bárhol kialakulhat, mégis a leggyakrabban a lábujjközöket, a talpat, a hajlatok érinti. Az érintett területeken akár több centiméter átmérőjű, vöröses, hámló és viszkető foltok alakulnak ki, melyek körül sokszor vízszerű folyadékot tartalmazó hólyagocskák jelenhetnek meg. Ezen foltok kezelés nélkül gyorsan továbbterjedhetnek és karéjos szélű, nagyobb kiterjedésű hámló területek keletkezhetnek. Az egyes kórképeknek más és más elnevezéseik vannak:
– Tinea corporis: a nyak, a végtagok és a törzs gombás fertőzései.
– Tinea cruris: a lágyékhajlat és a nemi szervek gombás fertőzései, melyek leginkább a középkorú férfiakat érinti.
– Tinea pedis: a lábak fertőzése, mely napjainkra már népbetegség (intertriginózus: lábujjközök fertőzése, hyperkeratotikus: a talpakon jelentkező elváltozások).
– Tinea manus: a kézfejet érintő gombás fertőzések
– Pityriasis versicolor: leginkább a serdülőkor után jeletnkezik, a seborrhoeára halamos egyéneknél magasabb a kockázat.

A fertőzések diagnosztizálására komolyabb kivizsgálásokra nemigen van szükség, esetlegesen a nagyobb bőrfelszínt érintő, illetve makacs, visszatérő elváltozásoknál. A folyamat a tünetek alapján történik, melyet bizonyos esetekben követhet a gombák vizsgálatra történő továbbküldése és mindezek alapján kezdődhet meg a kezelés, melyekről a következőekben majd egy átfogó cikk fog következni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply