Kezdőlap / Gombás betegségek / Gomba a fejbőrön

Gomba a fejbőrön

A hajas fejbőr az egyik legnagyobb és legoptimálisabb hely a baktériumoknak és a gombáknak a megtelepedésre, illetve a szaporodásra. Gondoljunk bele, napközben hajunk menyi szennyeződést, port kell, hogy elbírjon. Ezek a körülmények ideális a különböző fertőzések kialakulására.

A fejbőr gombás fertőzése a Tinea capitis, mely leginkább gyermekeknél, vagy a serdülőkorban jelentkezhet, idősebb korban csak nagyon ritkán – igen rossz higiénés és tisztálkodási körülmények között – jelentkezik. Ezeknek a betegségeknek a leggyakrabban a Microsporum, illetve a Trichophyton elnevezésű gombák az okozói, melynek legjellemzőbb tünete a foltokban történő hajhullás.

Hogyan fertőződhetek meg? Nos, a leggyakrabban közvetlen érintkezéssel terjedhet a fertőzés, mely leginkább a különböző tollas, szőrös állatokon található meg. Azonban – ahogyan a legtöbb bőrgomba esetében – kedvelt megtelepedési helyük ezeknek a gombafajoknak a közös használatú helyek; fürdők, zuhanyzók, strand, stb. Mindezeken felül vannak egyéb hajlamosító tényezők is, melyek segítik a fertőzés kialakulását; gyenge immunrendszer, elégtelen táplálkozási és tisztálkodási szokások, antibiotikumok, hormonok, szteroidok szedése, stressz, cukorbetegség, elhízás.

A legjellemzőbb tünet tehát a haj foltos kihullása, azonban ezt több tünet is megelőzi. A fertőzési folyamat a hám elszarusodó részeiben játszódik le, mely a kezdetekben nem viszket, azonban a helyzet folyamatosan rosszabbodik; a bőr kivörösödik, begyullad, hámlik és bekövetkezik a már többször említett akár több centiméteres átmérőjű területet érintő halhullás is. Esetlegesen gennyesedés, hegesedés is fennállhat, arról nem beszélve, hogy ha hosszabb, mélyebb rétegeket érintő fertőzés áll be, akkor maradandó kopaszság is bekövetkezhet. Ahogyan a legtöbb gomba, így ez is fertőző!

Azonban, a fejbőrön nem csak ez a gomba okozhat megbetegedést. A pityrosporum ovale gombafaj minden ember fejbőrén megtalálható és nem okoz semmiféle panaszt. Mégis fennállhat, hogy az arra hajlamosaknál e gombafaj elszaporodásakor a hajas fejbőr megbetegedhet. Ez a jelenség pedig a korpásodás egyik formája, mely napjainkban már népbetegség. Erről a gombáról, illetve annak fertőzéséről azonban egy következő cikkben lesz majd szó.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Hozzászólás