Kezdőlap / Gombás betegségek / A gomba okozta korpásodás

A gomba okozta korpásodás

A hajas fejbőrön hasonló körfolyamat játszódik le, mint az emberi test bármely más területein; a felső bőrrétegek elöregedett, elhalt hámsejtjei egy természetes folyamat szerint időről időre megújulnak. Ez a folyamat azonban normális esetben teljesen észrevétlen, a hámlásnak semmi jelét nem látni, akkor van probléma, amikor a fejbőr gyulladása következtében ezek a folyamatok felgyorsulnak, így szemmel láthatóvá válik az elhalt szaruréteg, a korpásodás.

A korpásodás népbetegség. Az emberek nagy részénél csak időszakosan fordul elő, viszont többüknél mindez állandó bosszúság. De mégis miért alakul ki? Ahogy már egy korábbi cikkben is volt róla szó, a hajas bőr számos baktériumnak, gombafajnak ad otthont, melyek normális körülmények között teljesen ártalmatlanok. Mégis, amikor a gomba elszaporodik azzal egy gyulladási folyamat veszi kezdetét, kialakítva a fejbőrnek ezt a makacs betegségét. Merthogy a korpásodás a fejbőr betegsége, a tévhitek ellenére, mely tévhitekből lassan egy könyvre való is összegyűlt már. Ilyen tévhit még például az, hogy a korpa megjelenése a fejbőr megfázásának, a rossz tisztálkodásnak vagy a bőr alapvető szárazságának köszönhető. Pedig nem, a korpásodás oka a Pityrosporum Ovale nevű gomba túlzott elszaporodása.

A gomba túlzott mértékű elszaporodását több tényező is befolyásolja – és nem a fentebb már említett tévhitek valamelyike. Ezek lehetnek külső (a fejbőr izzadása, elégtelen lélegzése, helytelen táplálkozás) vagy belső (stressz, feszültség) tényezők, azonban azt fontos kiemelni, hogy a genetikai hajlamosság alapvetően befolyásolja a betegség kialakulását.

Aranyszabály, hogy ha egyszer már jelentkezett a probléma, akkor nem szabad várni, magától nem oldódik meg a betegség, illetve célszerű minél előbb bőrgyógyászhoz fordulni, mert ha nem cselekszünk időben, a tünetek fokozódhatnak, a viszketés, hámlás makacsabbá válhat és szövődményként komolyabb bőrbetegségek is kialakulhatnak. Tehát nem ajánlatos a divatos reklámoknak, kozmetikumoknak hinni, mert lehet, hogy ezek a készítmények lemossák a fejbőr felületéről a felületi korpát, a probléma okával nem tudnak mit kezdeni. Így tanácsos szakembert felkeresni, akik meg tudják állapítani az igazi okot és a megfelelő készítményt javasolni is fogják – mely a szakemberek szerint a különböző ketokonazole-tartalmú samponok lehetnek. Mindezeken túl a fejbőr megfelelő folyadékpótlására, a fontos tápanyagok (A, B2, B5, E vitamin) bevitelére, valamint a megfelelő étkezésre (zsíros és fűszeres ételek kerülése, rendszeresség) is ügyelni kell.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply