Kezdőlap / Vitaminok / Tudnivalók a B5-vitaminról

Tudnivalók a B5-vitaminról

A B5-vitamin – amit pantoténsavnak is neveznek – a B-vitaminok csoportjába tartozik. 1919-ben fedezte fel R.J. Williams, majd később, 1933-ban állította elő élesztőből. A B5-vitamin fő feladata az, hogy segít a sejteknek energiává lebontani a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, de ezen kívül még számos más szerepe is van.
A B5-vitamin vízben oldódik, ezért mint olyan, nem annyira stabil, mint a zsírban oldódóak. Fény, víz és hő hatására könnyen elbomlik. A vízoldékony vitaminokat a test nem tárolja sokáig, a fölösleg a vizelettel távozik. Ezért érdemes odafigyelnünk B5 vitamin tartalmú élelmiszereink tárolására, előkészítésére és főzésére. A napi ajánlott mennyiség belőle férfiaknak és nőknek is 5 mg naponta.
A B5-vitamin a táplálék energiává alakításában vesz részt, de nem egyedül, hanem többi B-vitaminnal együtt, egymagában nem elég hatékony. Ezért a többiből is szükséges a megfelelő mennyiséget bevinnünk.
A jó a B5 vitaminban az, hogy szinte az összes ételben megtalálható, bár egyes élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmazzák. B5-vitaminban leggazdagabb a tojás, a friss zöldségek és a teljes gabonák. Bár valamennyi B5-vitamint minden étel tartalmaz, érdemes ügyelnünk rá, hogy a megfelelő mennyiséget vigyük be.
A pantoténsav szerepe igen fontos a vörös vértestek előállításánál is. A vörös vértestek oxigént szállítanak a tüdőből a test többi sejtjébe. Sejtjeinknek nagy szüksége van az oxigénre a megfelelő működéshez, ezért is fontos a megfelelő mennyiségű pantoténsav bevitele.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vitaminok

Általánosságban a vitaminokat aszerint a szempont rendszerezik, hogy zsírban oldódóak-e vagy pedig vízben. Rendkívül fontos …

Hozzászólás