Kezdőlap / Trendi témák / A szakítás nehézségei

A szakítás nehézségei

A leválási folyamat hosszúsága, a szakítás okozta fájdalom nagysága függ az illető karakterétől, attól, hogy mennyire képes elengedni a másikat, mennyire tekinti saját kudarcának, illetve attól, mekkora volt a szerelem.
Aki narcisztikus karakter, nehezen visel bárminemű sérelmet, ezért nehezen éli meg a szakítást. A birtoklási vágy összekeveredik a szerelem illúziójának érzésével. Ha egy kapcsolatnak vége, tudomásul kell venni, hogy a másik embernek önálló akarata van, és ha ő nem akar engem, akkor nincs mit tenni: el kell viselni a másiknak a döntését, hogy vége. Ha pedig vége, akkor “elgyászolhatjuk” a másikat, és előkészíthetjük “terepet” egy új kapcsolatra. Mert minden vég valami újnak a kezdete.
A szakítást követően mindenki több különböző fázison megy keresztül, melyek hossza egyénenként változó, és sorrendjük is felborulhat.
Az első néhány hétre a kétségbeesés a jellemző, el sem hisszük, hogy ez velünk is megtörténhetett. Bármelyik percben elsírhatjuk magunkat, a teljes reménytelenség érzése hatalmasodik el rajtunk. Ezt követi az úgynevezett “vad korszak”, amikor olyan őrültségekre vagyunk képesek, mint még soha. Szinte gondolkodás nélkül változtatjuk meg frizuránkat, vásárolunk méregdrága ruhákat, cipőket, és belevetjük magunkat az éjszakai életbe. Lázasan elkezdünk pasizni, hátha féltékennyé tehetjük exünket, de az önbizalmunknak is használnak a kalandok. Eleinte senkit sem engedünk igazán közel magunkhoz, mert valójában még a kapcsolat rendeződésében reménykedünk. Legbelül dühöt érzünk minden hímnemű lény iránt. “Soha többé nem akarunk férfiakkal bajlódni, jobb nekünk egyedül” – puffogunk magunkban.
A szenvedő szakaszban önmagunkat vádoljuk, és szinte belehalunk a fájdalomba. Értelmetlennek látunk mindent, és keserűen fordulunk el az utcán hemzsegő boldog párok látványától.
Egy reggel végre megtörik a jég, vidáman ébredünk. Erősnek és magabiztosnak érezzük magunkat, újra tudunk örülni az életnek. Elkezdjük felhőtlenül élvezni a flörtöket, újra nyitottak vagyunk egy friss kapcsolatra.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A téli depresszió

Sok ember a világon úgy él, hogy mikor elérkezik a május és a meleg évszaka …

Hozzászólás