Kezdőlap / Egészség és fitness / Akupunktúra / Vannak-e kockázatai és mellékhatásai az akupunktúrának?

Vannak-e kockázatai és mellékhatásai az akupunktúrának?

Az emberek nagy része irtózik a tű látványától, így az akupunktúrától is, mások pedig talán kellő információ hiányában félnek kipróbálni az orvoslásnak ezt a módját. Őket megnyugtatandó, a címben feltett kérdésre az a válasz, hogy általában nincsenek. Az akupunktúra ugyanis egy nagyon biztonságos módja annak, hogyan kell ösztönözni a szervezetet a természetes gyógyulási folyamatok elindítása érdekében.
Ha megfelelően végzik, az akupunktúra igen ritkán okoz súlyos mellékhatásokat. Fájdalomküszöbtől függően rövid szúró érzés vagy tompa fájdalom tapasztalható a tű behelyezésekor. A kutatók által dokumentált problémák rendszerint a természetgyógyász hibájából következnek be. Például nem utalják tovább a beteget egy másfajta, hatékonyabb kezelésre, vagy nem megfelelően sterilizált tűvel okoznak súlyos fertőzéseket pácienseiknek. Akadnak olyan betegek, akik létfontosságú szervükbe szúrt tű miatt sérültek meg. Összességében azonban a Nemzeti Egészségügyi Intézet, a National Institutes of Health arra a következtetésre jutott, hogy a természetgyógyászok megfelelően alkalmazzák az akupunktúrás eljárásokat, és jó eredményeket tudnak felmutatni a gyógyításban.
Gyakori viszont, hogy a kezelés követő néhány napban az eredeti tünetek rosszabbodnak, olykor az étvágy és az alvási szokások megváltozása, széklet- vagy vizeletürítési problémák lépnek fel, netalán hangulatváltozás figyelhető meg. Ez azonban teljesen természetes, az akupunktúrás folyamatok, a chi újra működésbe lépése okozza. Előfordul szédülés, izzadás, hányinger, kis százalékban eszméletvesztés, ezek a problémák pár percen belül megszűnnek.

Habár az akupunktúra az orvoslás rendkívül biztonságos és kockázatmentes kezelési módja, mégis akadnak ellenjavallatok:
– nem tanácsos terhes nők esetén a tűt a has és medence területére szúrni
– a vérzés megelőzése érdekében kerülendő a vérerek környéke
– a mellkas és a hát egyes pontjai fokozott figyelmet igényelnek a fontos szervek miatt

A fent említetteken kívül léteznek még egyéb, ritka kockázatok, mint például: véraláfutás, ájulás, izomgörcs, vérzés, idegkárosodás, a belső szervek véletlen sérülései.
Fontos azonban megjegyezni, hogy minden esetben konzultáljunk a saját természetgyógyászunkkal, akár a kezelés megkezdése előtti aggodalmainkról, akár a kezelés után fellépő problémáinkról. Hiszen ő az, aki a legtöbbet tud nekünk segíteni, és a legjobb információkat tudja adni személyre szabottan.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyókúra az akupunktúra segítségével

Nagyon sokan vannak a világon, akik nem túl elégedettek testsúlyukkal, alakjukkal. Persze sokszor ezek csak …

Leave a Reply