Kezdőlap / Egészség és fitness / Akupunktúra / Akupunktúra és Tao

Akupunktúra és Tao

A legrégebbi orvosi kódex a Sárga Császár könyve már említi az akupunktúrát. 3000 év tapasztalatát alkalmazza a kínai orvoslás, melyben az akupunktúra fontos helyet foglal el. Nem véletlen, hogy alapgondolata a Tao filozófia. Mely szerint a világon minden kétpólusú, jó, rossz, sötét, világos, nő, férfi, yin és yang. Ezek egyensúlya határozza meg, valakinek az egészségét is. Ha valamelyik alkotóelem túlsúlyba kerül, akkor az életerő áramlása lezárul, mint a folyón a gát a vizet felhalmozza, majd hirtelen átszakad és hatalmas rombolást művel a környezetében. Ezt az állapotot nevezik ma, krónikus megbetegedésnek.
A régi időkben a kínai orvos-papok adományaikat, attól kapták, akik nem voltak betegek a faluban. Tehát jövedelmük attól függött, mennyire egészségesek az emberek a saját körzetükben. Így csak azok a gyógymódok maradtak meg, melyek valóban hatásosak. 3000 éven át az akupunktúra jó szolgálatot tett. Nem tűnt el, sőt tovább fejlődött. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy nemcsak krónikus megbetegedésekben nyújt támogatást az élő szervezetnek, hanem a prevencióban, a megelőzésben is döntő lehet az alkalmazása.
A modern orvostudomány is bizonyította, hogy az emberi szervezetben az összes sejt 7 évente kicserélődik. Ezeket olyan élettani folyamatok vezérlik, melyek a nyugati orvostudomány számára még jórészt ismeretlenek. Az akupunktúrában azonban már ismert, hogy az életerő energia csatornák folyamatos, akadálymentes áramlása biztosítja a sejtek megújulásához szükséges feltételeket. E csatornákat meridiánoknak, a bennük folyó ’ életerőt’, pedig csí-nek nevezik a kínai orvoslásban.
Az emberi szervezetben 14 ilyen meridián található. Minden ilyen csatornának megvannak azok a pontjai, ahol stimulálni, befolyásolni lehet. Például gyorsítani, lassítani az áramlást, attól függően, hogy éppen mire van szükség. Itt kerül előtérbe a taoista szemléletmód. A yin és yang páros, fogalmazhatnánk úgy is, hogy a meridián csatornákat szűkítő vagy tágító tényezők. A lényeg a kettő egyensúlyának helyreállításában, vagy megtartásában rejlik.
Az akupunktúra szinte az összes civilizációs betegségben nagy szolgálatot tehet, ilyen az: elhízás, hajhullás, rák megelőzése, idegrendszeri betegségek, krónikus fejfájás, álmatlanság, de még a csokoládéfüggőség megszüntetésében, vagy a dohányzás leszoktatásban is segít.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fogyás akupuktúrával

Sokan úgy gondolják, hogy az akupunktúra biztosítja a fogyás, minden diéta nélkül is. Ez persze …

Leave a Reply