Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Végtörlesztés

Végtörlesztés

A kormány nem is olyan régen hozott törvényt a végtörlesztésről. De mit is jelent? Mik az előnyei és hátrányai, és kiknek éri meg élni ezzel a lehetőséggel?
A kérdés azokat érinti, akik bármilyen célra jelzálog alapú deviza hitelt vettek fel, és most a magas árfolyamok miatt bajba kerültek. A forint egyre gyengül, az euro és a svájci frank értéke tovább nő, és az erősödő devizák miatt a bankok felé törlesztendő havi részlet mértéke jócskán megnőtt.
A végtörlesztés, másképp a teljes előtörlesztés azt jelenti, hogy a futamidő lejárta előtt a hitelből hátra maradt teljes összeget visszafizeti az adós. Tehát ez egy speciális formája az előtörlesztésnek, mikor is nem csak egy részét, hanem a teljes fennálló tőke, kamat és esetleges díjak tartozását visszafizeti a banknak.
Hogy miben jelent ez könnyebbséget? Hogy a 2011. szeptember 29-én hatályba lépett jogszabály alapján a deviza alapú végtörlesztés rögzített árfolyamon folyik. Ez a rögzített árfolyam a jelenleginél jóval alacsonyabb. Ez a svájci franknál 180 Ft/CHF, az eurónál pedig 250 Ft/euro. Hátránya? Hogy az igény bejelentése után 60 napon belül rendezni kell a számlát, egy összegben, különben örökre elveszítjük a végtörlesztésre való jogosultságunkat.
A kockázatot az jelenti, hogy mi van akkor, ha a forint mégis erősödik és a rögzített árfolyamnál is erősebbé válik? Bár a szakértők szerint erre nem sok esély van, még jó ideig nem fog jelentős mértékben erősödni a nemzeti fizetőeszközünk.
Kinek éri meg élni a lehetőséggel? Akinek vannak tartalékai, amit be tud vetni, hogy egy összegben kifizesse a hátra lévő tartozását, és ne kelljen még hosszú évekig hónapról hónapra törlesztenie. Az már megfontolandó, hogy érdemes-e a végtörlesztés miatt forint alapú hitelt felvenni. Feltétlenül egyeztessünk a bankunkkal és kérjük ki a szakértők véleményét, mielőtt belevágnánk a dologba.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Áldás vagy átok a hitelkártya?

A hitelkártya nem más, mint a napjainkban egyre többet használt, sokak által áldott, sokak által …

Hozzászólás