Vénás betegség

Eleinte esztétikai jellegű gondokat jelent, de megfelelő kezelés nélkül komoly, az életminőséget is befolyásoló betegséggé nőheti ki magát. Hazánk lakosságának 15-20 százalékát, különösen a 30-40 éven felüli nőket érinti.

Kialakulása
Különféle tényezők hatására – például sok ülés, állás, mozgásszegény életmód – idővel kitágulnak a vénák, a billentyűk már nem zárnak megfelelően, így a nagy nyomás miatt folyadék kezd szivárogni az erek falán át a környező szövetekbe. A láb megduzzad, nehéznek érezhetjük. Romlik a bőr vérellátása, ezáltal a bőr sérülései nehezen gyógyulnak.

Tünetek
A legfontosabb tünetei a fáradt, nehézláb érzete, lábfájás. A boka és a lábszár gyakran megduzzadhat. Megjelennek az éjszakai izomgörcsök, a látható visszértágulatok a lábszáron és a combon. Ezekből gyakran visszérgyulladás, trombózis vagy lábszárfekély is kialakulhat.

A krónikus vénás elégtelenség
Kialakulásában több kockázati tényező is közrejátszik. Kialakulásában komoly szerepe van a genetikai hajlamnak, de más tényezők is meghúzódhatnak a háttérben: a mozgáshiány, a túlsúly, nem megfelelő cipő hordása, és a terhesség alatt is jelentkezhet.

Kezelés
A betegségek kezelésére többféle módszer létezik. Ezek közül a legfontosabbak a kompressziós harisnya vagy fásli alkalmazása, diéta, krémek, gyógytorna, visszérműtét.

A megváltozott testtartást igyekezzünk tornával és úszással ellensúlyozni. A lábszárak duzzadása esetén felpolcolt lábakkal pihenjünk. A hosszabb egy helyben ülés és állás után mozgassuk át végtagjainkat, a gerincoszlopot is. Ajánlatos a szakember által javasolt rugalmas harisnyák és pólyák viselése, kiválasztása. Fontos a talpi feltámasztás javítása a kismamacipővel vagy betéttel. A helyes és mértékletes táplálkozással, a közbeiktatott gyümölcsnapokkal az elhízás megelőzhető. A terhesség utolsó hónapjaiban szükséges a fizikai mozgás és a légzőgyakorlatok végzése és gyakorlása.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás