A véralvadásról

A plazma alkotórészei között fontos szerepet töltenek be a véralvadási faktorok. Már számos véralvadási faktort fedeztek fel, így sikerült a véralvadás mechanizmusát egyre jobban tisztázni. A ma ismert faktorokat római számokkal jelöljük, közülük néhány: I. fibrinogén, II. protrombin, III. tromboplastin, IV. kalcium…
Normálisan a vér az erekben folyékony állapotban kering, és az érfal sérülésekor az érpályából kikerülve megalvad. A szervezetnek ezt a szabályozó mechanizmusát haemostasisnak nevezik. Ez védi a szervezetet a vérzésektől és az érpályán belüli véralvadékok(ún. thrombusok) keletkezésétől. Ezt az egyensúlyi helyzetet biztosítják: az érfalak, a thrombocyták, a véralvadási faktorok, és a véralvadás során keletkezett fibrin feloldódása.
Az ér sérülésekor az érfal reflexesen összehúzódik, felületi hatásra a vérlemezkék a sérült érfalhoz tapadnak, enzimhatásra összecsapódnak, és kialakul az elsődleges thrombus, amely átmenetileg csillapítja a vérzést. Közben aktiválódnak a vérben inaktív formában lévő alvadási faktorok-szintén enzim hatására. Ez a folyamat láncreakciószerűen, több fázisban megy végbe.
Elsőként tromboplasztin képződik részben az érpályán belül, részben az érpályán kívül(szöveti tromboplasztinnak a véralvadási vizsgálatoknál van jelentősége). Ezt nevezzük a véralvadás előfázisának. A kialakult tromboplasztin hatására megindul a protrombin átalakulása trombinná (a véralvadás első fázisa), amelyet a fibrinogén – fibrin átalakulása követ(ez a második fázis).A fibrin az elsődleges thrombusban, azt mintegy átszőve, lerakódik. Ezzel kialakul az állandó thrombus, és az ér véglegesen elzáródik. Ezt követően a vérlepény összehúzódik(harmadik fázis: retractio), majd a thrombus szervül. Később pedig az ér lumene úgy válik újra átjárhatóvá, hogy a vérlepény feloldódik(negyedik fázis: fibrinolyzis). A véralvadás egyébként korántsem ilyen egyszerű folyamat. Számos tényező serkentő és gátló hatása érvényesül minden fázisában. Egyik ilyen véralvadást gátló szer a Heparin.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás