Véres románc

A 2010-es amerikai film eredetiben a jóval visszafogottabb All good things címet viseli, amely inkább tükrözi a hangulatot, mint a magyar „félrefordítás”, szóval ne egy véres horrorra számítsunk. A film New York egyik legismertebb eltűnési esetét dolgozza fel, de szerencsére nem az általános kliséknek megfelelő torzítással. Az amerikai milliárdos, Robert Durst felesége a mai napig eltűnt személynek számít, gyerekkori barátnőjét az otthonában brutális módon kivégezték, szomszédját megölték. Mindössze ez utóbbi gyilkosságot ismerte be – a két nő halálával kapcsolatban meg sem gyanúsították –, viszont mivel vallomása szerint önvédelemből ölt, ezért csak a holttest eltüntetésének módja miatt ítélték rövid börtönbüntetésre.
A rendező, Andrew Jarecki két szálon vezeti a történetet. Az egyikben azt láthatjuk, ahogy az idős David Marks (Ryan Gosling) a bírósági tárgyaláson elmeséli a saját verzióját életéről és az ügyről, kihangsúlyozva ártatlanságát, a másik szál pedig a múltba tekint vissza, kezdve David és felesége, Katie (Kirsten Dunst) megismerkedésétől, úgy, ahogyan az esetek megtörténhettek. Jarecki nem mutat meg konkrétan semmit, csak sejteti David bűnösségét, ránk bízva, hogy melyik verziónak hiszünk. Az ifjú milliárdos élete mindenesetre közel sem nevezhető normálisnak. Boldogan él esküvője után, az álmait megvalósítva feleségével megnyitják vidéki bio-boltjukat, amikor megjelenik édesapja, Sanford Marks (Frank Langella), a New York-i ingatlanfejedelem, és arra ösztönzi fiát, szálljon be a családi cégbe. A kötelességtudó férj, hogy felesége számára egy jobb életet tudjon biztosítani, elfogadja a felajánlást, és beáll a taposómalomba. Ezzel véget is érnek az idillben eltöltött házas évek. Kiderül, hogy David elméje nem egészen tiszta, gyermekkorában édesanyja a szeme láttára követett el öngyilkosságot, magában beszél, feleségét terrorizálni kezdi. Majd egy közösen eltöltött este után Katie eltűnik a család víkendházából.
A film hangulata, cseppet sem erőltetett stílusa és a főszereplők zseniális színészi játéka miatt érthetetlen, hogy a hazai és a külföldi filmforgalmazók miért nem láttak nagyobb lehetőséget a Véres románcban, és miért nem kapott megfelelő reklámot. Aki viszont egy igazán érdekes mozit szeretne látni, az nézze meg, mert megéri!

Véres románc (All good things)
színes, amerikai film, 2010

rendező: Andrew Jarecki
forgatókönyvíró: Marcus Hinchey, Marc Smerling
zeneszerző: Rob Simonsen
operatőr: Michael Seresin
vágó: David Rosenbloom, Shelby Siegel

szereplő(k):
Ryan Gosling (David Marks)
Kirsten Dunst (Katie Marks)
Frank Langella (Sanford Marks)
Lily Rabe (Deborah Lehrman)
Philip Baker Hall (Malvern Bump)

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drágán add az életed (Die Hard)

John McClane házassága romokban hever. John egy kemény, önfejű nyomozó, akit csak a munka érdekel. …

Leave a Reply