Vérhas

A vérhas a vastagbél-nyálkahártya bakteriális fertőzése.
Az akut, ragályos, fertőző betegség kórokozója a vastagbél nyálkahártyáját támadja meg. Láz, erős hasi fájdalom, gyakori véres, nyálkás, gennyes székletürítés lép fel. Naponta akár harminc görcsös hasmenés is jelentkezhet.
A kórokozó baktérium mérgező anyagokat, úgynevezett exotoxinokat termel, amelyek bénulást és központi idegrendszeri zavarokat idézhetnek elő. A vérhas rendkívül veszélyes, fertőző, súlyos járványokat okozó megbetegedés. A nyári és őszi időszakban sajnos még ma is gyakori.
A betegséget a pálcika alakú Shigella-baktériumok okozzák. A kórokozó a fertőzött ételekkel, az ivóvízzel és a széklettel terjed. Terjesztésében a legyek is szerepet játszhatnak. A fertőzést különféle Shigella-fajok válthatják ki: a legveszélyesebb kórokozó, az exotoxint termelő Shigella dysenteriae, szerencsére ritka. Hazánkban a nyári fertőzéseket rendszerint a kevésbé súlyos elváltozásokat okozó Shigella sonnei és Shigella flexneri idézi elő. Ezek csupán enyhébb lefolyású hasmenést okoznak.
A vérhas kezelésére korábban szulfonamid-készítményeket alkalmaztak. A kórokozók azonban idővel hozzászoktak a szulfonamidokhoz, és rezisztenssé váltak a gyógyszerekkel szemben.
Ma ezért inkább tetracyclin, chloramphenicol, ampicillin, streptomicin és neomycin tartalmú antibiotikumokat adnak. Az antibiotikus kezelés mellett rendkívül fontos a megfelelő étrend. A beteg egy-két napig koplaljon, folyadékot azonban bőségesen fogyasszon. Szükség esetén a folyadékot infúzió formájában kell pótolni. A gyógyulást követően fokozatosan térjen vissza a normális étrendre.
A betegség idején feltétlenül fontos az ágynyugalom. A hasi fájdalom görcsoldóval, a láz lázcsillapító készítményekkel csökkenthető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Acetonuria

Acetonvizelés, mely a vizelet (általában a reggeli első, friss vizeletből történik) laboratóriumi vizsgálata során mutatható …

Leave a Reply