Lepra

A lepra krónikus lefolyású, rossz prognózisú, jellegzetes bőr-, nyálkahártya- és idegrendszeri tünetekkel járó, fertőző betegség.
A korábban világszerte elterjedt, járványos betegség ma már csak Délkelet-Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában és elvétve Dél-Európában és Romániában fordul elő. A lepra két eltérő megjelenési formája: a tuberkuloid és a leprómás lepra. A két forma, fordulati reakciók révén, átalakulhat egymásba.
Tuberkuloid lepra
A bőrelváltozások kissé kiemelkednek, a foltok széle sötétebb, közepük fehér. A folt közepén a bőr érzéketlen, mert a baktérium az érzőideget is megtámadja. A megbetegedést ezért idegleprának is nevezik. A kis kézizmok sorvadnak, az alsó végtag idegellátása zavart szenved. A csontok degenerálódnak. Az ujjak közti ízületek elcsontosodnak, az ujjvégek elsorvadnak.
Leprómás lepra
A leprómás lepra a tuberkuloid lepránál rosszabb indulatú, gyorsabb lefolyású. A bőrön csomók, leprómák jelennek meg. A számtalan leprabaktériumot tartalmazó csomók könnyen kifekélyesednek. A haj és a szemöldök kihullik. A kórokozók a leprómás lepra esetén is megtámadják a perifériás idegrostokat, sok esetben kezdetben igen erős neuralgiás fájdalmak jelentkeznek, majd érzészavarok alakulnak ki. A destrukció tovább terjed a csontokra, a szemre és a gégére.
A leprát a tuberkulózis kórokozójával rokon, Mycobacterium lepreae nevű baktérium okozza. A fertőzés valószínűleg testi kontaktus útján terjed. A betegség lappangási ideje két hónaptól akár húsz évig is terjedhet.
Az időben felismert lepra szulfon-származékokkal és antibiotikumokkal eredményesen gyógyítható. A beteg azonban a gyógyulás után is állandó ellenőrzésre szorul, mivel a sejtekben esetleg megbúvó élő, virulens kórokozók lassú szaporodása következtében a betegség évek múlva recidiválhat, visszatérhet. Az elmaradott területeken ezért a lepra rendkívül nehezen szorítható vissza.
Az idegbántalmak, bénulások, bőrelváltozások sajnos irreverzibilisek. A bőr plasztikai sebészeti eljárásokkal korrigálható.
A kezeletlen megbetegedés mindkét formában bőrelváltozásokat, foltokat, duzzanatokat, csomókat okoz.
Az elváltozások száma és mérete változó. A megbetegedés előrehaladtával a perifériás idegek, majd a csontok is érintettekké válnak, bénulások, érzészavarok alakulnak ki. A végtagokon csonkolódások jöhetnek létre. Az érzékelés hiánya miatt gyakori az égési sérülés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cholesterol csökkentése, megelőzése

Az ilyen állapotot csökkenteni csak akkor lehet ,ha tudomásul vesszük a baj forrását és tudatosítanunk …

Hozzászólás