Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Vérszegénység- anaemia

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó fehérje-molekulájának- a hemoglobinnak- a mennyisége, illetve a vörösvérsejtek száma jóval a normális érték alá süllyed. A vérszegény beteg szövetei nem kapnak elegendő oxigént. A tünetek kezdetben enyhék: fáradtság, gyengeség, de súlyosabb esetben a letargia kifejezettebbé válik, és sápadtság, szívdobogás-érzés, légszomj, szédülés, lábdagadás, lábfájás jelentkezik.
Vérszegénység sokféle okból felléphet. Hiányos táplálkozás, vagy vérvesztés (például: erős menstruáció) esetén alakul ki a vashiányos vérszegénység. Ha a vörösvérsejtek gyorsabban esnek szét, mint ahogyan pótlódni tudnak (például.: sarlósejtes anémiánál) hemolitikus vérszegénységről beszélünk. A tünetcsoport felléphet leukémia következtében is, amikor nem termelődik elegendő új vörösvérsejt (aplasztikus vérszegénység). Vészes vérszegénység akkor áll be, ha a szervezet nem képes felvenni a B12 vitamint. A folsavhiány a vészes vérszegénységben tapasztaltakhoz hasonló tüneteket okoz.
A hiányzó hemoglobin, illetve a hiányzó vörösvérsejtek megfelelő táplálkozással pótolhatók. A vérszegénység ellen azonban a vas-, és vitaminkészítmények a leghatásosabbak. A vészes vérszegénységet negyedévenként adott B12 vitamin injekciókkal gyógyítják.
A szervezet könnyebben felveszi a vasat az állati eredetű táplálékokból, mint a levélzöldségekből, gabonafélékből. A vasfelvételt a teában található tannin gátolja, ezért étkezés közben nem ajánlatos teát fogyasztani. A vérszegénység megelőzése érdekében, illetve kezelésére fogyasszunk elegendő húst, májat, dúsított gabonapelyhet, friss zöldséget.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Cukorbetegség miatti depresszió

A cukorbetegség és a depresszió sok esetben kéz a kézben jár. Nem egyszerű dolog megérteni …

Hozzászólás