Cluster fejfájás

A Cluster fejfájást indukáló anyag egyenlőre ismeretlen. Lehetséges, hogy az agy bizonyos része ismeretlen okból elkezd hibásan működni. A hipotalamus, a közti agy alatti részén helyezkedik el és a test biológiai működésért felelős, illetve lehet az a része az agynak melyből a fejfájás eredhet. Amikor a beteg agyát vizsgálják, akinek közben Cluster fejfájása van a hipotalamus abnormális működését tapasztalják.

A Cluster fejfájás:
• hajlamos kialakulni családokban hangsúlyozva ezzel a genetika szerepét.
• az alvási szokások megváltozása is kiválthatja.
• gyógyszeres kezelés miatt ia kialakulhat (például a szivbetegség ellen használt nitroglicerintől)
Ha a beteg a Cluster fejfájása érzékeny periódusában dohányzik, alkoholt fogyaszt vagy bizonyos ételt eszik (pl.: csokoládét) a fejfájása felgyorsulhat.

A Cluster fejfájás, olyan fejfájás, ahol a fájdalom csoportokban (klaszterekben) tartósan hetekig vagy hónapokig fennáll, elkülönülve a fájdalommentes hónapoktól, évektől.
• A periódus során mialatt a Cluster fejfájás felbukkan a fájdalom tipikusan egyszer vagy kétszer fordul elő naponta, de vannak akik napi kettőnél többször tapasztalnak fájdalmat.
• Minden fájdalom szakasz 30 perctől másfélóráig tart.
• A roham körülbelül mindennap ugyanabban az időben bukkanhat fel és gyakran a mély álmából is felébreszti a beteget.
• A fájdalom tipikusan kínzó és az egyik szem körül vagy mögött lokalizálódik.
• Néhány beteg elmondása szerint a fájdalom olyan érzés mintha égő piszkavas lenne a szemükben. A fájdalomnak kitett szem pirossá, gyulladttá és könnyessé válhat.
• Az orr az értintett oldalon bedugulhat és folyhat.

Ellentétben a migrénben szenvedőkkel a Cluster fejfájású betegek hajlamosak ingerlékennyé válni. Gyakran lassan lépkednek a padlón, beütik a fejüket a falba és nem tudják kontrolálni tetteiket. A Cluster fejfájás gyakrabbn fordul elő a férfiak körében mint, a nők esetén.

A betegek kórtörténete alapján felállított tünetegyüttesek alapján diagosztizálható a Cluster fejfájás. Általában elegendő a diagnózis felállításához a fájdalom leírása és az óramű pontosságú ismétlődése.
Ha roham közben vizsgálják a beteget, rendszerint a könny és orr folyását váltja ki a fájdalom. Ha a betegnél nincsenek tünetek a fájdalom nem jelentkezik, a fizikai kivizsgálás normális és a diagnózis függ a beteg kórtörténetétől.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Cukorbetegség miatti depresszió

A cukorbetegség és a depresszió sok esetben kéz a kézben jár. Nem egyszerű dolog megérteni …

Hozzászólás