Vérzékenység

Hemofiliát a középkorban a királyok betegségének tartották mivel Viktória királynő családjában több vérzékenységben szenvedő is volt. A vérzékenység az egyik leggyakoribb véralvadási rendellenesség mely öröklődés útján az anya örökíti és a fiú utódot betegíti meg. A betegség már születéskor kiderülhet, mivel a köldökzsinór elvágásakor vérzés lép fel melyet csak nehezen tudnak elállítani. Ekkor laboratóriumi vizsgálatot végeznek, melyben megállapítják, hogy az A vagy a B típusú hemofilia okozza a betegséget. További tünetek lehetnek a sápadtság, véraláfutások a bőrön, vérzés a szájban, izomgörcsök, vér a vizeletben. Ha seb keletkezik a testen annak vérzése csak lassan csillapul. A vérzékenységet alvadási faktorok hiánya vagy inaktivitása okozza. A hemofiliás betegnek vigyáznia kell, hogy ne szenvedjen balesetet mely vérzéssel járhat. Sokszor a betegek csak akkor szembesülnek a problémájukkal, ha műtéten vagy foghúzáson esnek át ahol a vérzést csak nehezen tudják csillapítani. Súlyosabb eseteknél rekombináns alvadási faktorkészítmények folyamatos szedése javasolt. A vérzékenységben szenvedőknek figyelni kell más gyógyszerek alkalmazásánál is. Mivel vannak olyan készítmények, amik fokozzák a vérzékenységet ilyen pl. az Aszpirin.
Vérzékenységet nem csak örökölni lehet, de gyógyszerek is kiválthatják. Ilyenek a műtét utáni vérrög elkerülése érdekében adott különböző véralvadásgátló szerek. Valamint a szteroidok.
Egyes betegségek is kiválthatják a vérzékenységet. Májbetegség, agyhártyagyulladás, immunológiai elváltozások. A hemofilia nem gyógyítható, de megfelelő odafigyeléssel jól kezelhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

2 hozzászólás

  1. Szuper illusztráció! :)

  2. Köszönöm!

Leave a Reply