Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Vetőmagok tulajdonságai

Vetőmagok tulajdonságai

Az egy- és kétnyári virágok legnagyobb részét magvetéssel szaporítjuk.
Tetszetős virágzást csak kiváló magból remélhetünk. A vetőmag minősége tehát igen jelentős. Ismerkedjünk meg kissé a jó vetőmag tulajdonságaival.

A vetőmag tisztasága alatt azt értjük, ha a mag minden idegen anyagtól vagy káros gyommagtól teljesen mentes. A jó vetőmag lehetőleg ép, egészséges, és jól fejlett magokat tartalmazzon.
A vetőmag csíraképessége alatt azt értjük, ha a vetőmag a talajba jutva, kikel. A mag csírázóképességét számos kedvezőtlen körülmény befolyásolja. Megronthatja azt pl. a magvak helytelen tárolása, gombabetegségek, rovarkártevők, külső sérülések stb.
Nedves párás levegőben a csíraképesség gyorsan romlik Ugyancsak nem előnyös a melegben eltartott mag sem, mivel a meleg levegő fokozza a magvak légzését, és ezáltal rontja a csíraképességet. A vetőmag tehát akkor teljes értékű, ha élő csíra van benne.

A vetőmag víztartalma is befolyásolja a mag minőségét. Az ezzel járó penészesedés feltétlenül a csíraképesség romlásához vezet. A különféle magvak megengedhető víztartalma 8-14%.

A. vetőmag szaga is fontos tényező a minőség elbírálásakor. A dohosság és pinceszag már hosszabb nedvességnek kitett állapotra mutat.
A. vetőmag ezermagsúlya jelenti ezer vetőmag súlyát grammokban. Nagysága függ a növénytől, a fajtától, az időjárástól és a beéréstől. A vetőmagnak az átlagosnál kisebb volta sokszor fejlődési rendellenességre enged következtetni.

A vetőmagfajsúlya. A vetőmag fajsúlyát a termesztők hl-súllyal fejezik ki, mely száz liter vetőmag kg-ban kifejezett súlyát jelenti. A vetőmag fajsúlya is jellemző a vetőmag fajára. Főleg a gabonaneműeknél fontos, de nagy magvú virágoknál is használhatják

A vetőmag színe, fénye is fontos tényező a minőség elbírálásakor.
A vetőmag kora, érettsége, épsége a vetőmag értékét lényegesen befolyásolja. A tárolási időszak alatt a magvak csíraképességükből fokozatosan veszítenek akkor is, ha a tárolás kifogástalan. Egynyári virágdísznövények közül egyévi elfekvés után már elveszti csíraképességét. A mag érettsége nagyban befolyásolja a vetőmag minőségét.

A vetőmagazonossága a jó vetőmag egyik legfontosabb követelménye, és az eredményes virágtermelés feltétele. Ma már megköveteljük a jó vetőmagtól azt is, hogy vírus- és gombabetegségektől mentes anyanövényektől származzanak. Ezért csakis megbízható helyről szerezzük be a vetőmagvakat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Füves terület a ház körül

Aki füvesítésre szánja el magát annak fel kell készülnie ahhoz, hogy egy szép és tartós …

Hozzászólás