Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Vörösmarty Színház

Vörösmarty Színház

A Székesfehérváron található színház egyben hazánk legújabb és legrégibb színháza, az eredeti színház átadására 1874. augusztus 22-én került sor, az avatási ünnepségen olyan személyek voltak ott, mint Jókai Mór és Gyulai Pál, Arany László és Pulszky Ferenc, Jókai köszöntőjét, pedig Laborfalvi Róza mondta el. A díszelőadáson Katona József Bánk bánját adták elő. A fehérvári színháznak nagy a múltja, meghatározó szerepe van a magyar színjátszás történetében. A második világháború azonban ezt az épületet sem kímélte, teljesen kiégett. A lakosság összefogott és újjáépítette a színházat, mely 1962. november 7-én nyitotta meg újra kapuit, akkor a Nemzeti Színház mutatta be Vörösmarty: Csongor és Tünde című darabját, a főszereplők Törőcsik Mari és Bitskey Tibor voltak. Az alapító okirat érdekessége, hogy nem színháznak dokumentálja, hanem színházi célú művelődési intézménynek. Sokáig csak befogadó színház voltak, évtizedekig nem rendelkeztek önálló társulattal, azonban ’83 fordulópont volt a teátrum életében. Mind határozottabban törekedtek az önállóságra, rengeteg kitűnő darabot vittek színpadra. Először csak egy-egy darabra szerződtetek művészeket, majd az Önkormányzat segítségével létrejött az önálló társulat. 10 fiatalt szerződtetek először, ők a következők: Brunner Márta, Fehér Adrienn, Horkay Péter, Németh Attila, Szabó P. Szilveszter, Szomor György, Tihanyi Lívia, Várfi Sándor, Zakariás Éva, Závodszky Noémi, így összeállt a teátrum. Ezek után még a színházhoz szerződött Kállay Ilona és Szabó Gyula, és még 16 színész szerződtetését biztosította az önkormányzat.
A színház repertoárja mára hatalmassá nőtte ki magát, folyamatosan játszanak prózai műveket, tragédiákat, és mindent, ami színpadra kerülhet. Az épület maga a város büszkesége, kedvelt turistalátványosság.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás