Whipple-kór

A felvett táplálék lebontása, feldolgozása és felszívódása jelentős részben a vékonybélben történik. A vitaminok, az ásványi anyagok, a nyomelemek szintén a vékonybélből szívódnak fel és jutnak a vér-, illetve a nyirokkeringésbe.
A vékonybél-nyálkahártya finom boholyrendszere többszörösére növeli a vékonybél belső felszínét. Ha a bolyhok károsodnak, tönkremennek, elpusztulnak, a táplálék nem tud felszívódni a vékonybél-nyálkahártyán keresztül. A felvett táplálék jelentős része emésztetlenül halad át a vékonybélen, majd kiürül. A beteg alultáplált lesz, vitaminhiány, vérszegénység és különböző hiányállapotok alakulnak ki. Ízületi gyulladások, mell- és hashártyagyulladás, szívburokgyulladás, mirigyműködési zavarok lépnek fel. A bőr korpásan hámlik, felszínén barna foltok jelennek meg.
Whipple-kór esetén a vékonybél-nyálkahártya bolyhaiba óriássejtek vándorolnak. A bélfodorban nyirokpangás alakul ki. A bél nyirokcsomóiban és nyirokereiben zsírszerű anyagok halmozódnak fel. A bél nyálkahártyája elpusztul, a táplálék emésztetlenül halad át a vékonybélen.
A vékonybél-nyálkahártya megbetegedés miatt a tápanyagok nem tudnak felszívódni, nem jutnak be a vér- és nyirokkeringésbe.
A fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok egy része, számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem a vékonybélen áthaladva emésztetlenül ürül ki a széklettel. A széklet nagy tömegű, lágy, zsíros, bűzös. A beteg testsúlya csökken, vérszegénység, vitaminhiányok alakulnak ki. Az alultápláltság miatt a beteg legyengül, általános állapota romlik, megfelelő kezelés és táplálás hiányában súlyos, életveszélyes állapotba kerülhet. A kezeletlen betegség halálos kimenetelű. Ha a betegséget időben felismerik és megfelelően kezelik, a beteg állapota egyensúlyban tartható, az állapotromlás megelőzhető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás