Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Myatrophiás lateralsclerosis

Myatrophiás lateralsclerosis

A mozgásfolyamatokat a központi idegrendszer szabályozza. A parancsimpulzusok az agykéreg idegsejtjeitől induló és a gerincvelőben folytatódó idegpályákon keresztül jutnak a mozgatóizmokhoz. Az idegpályák két részre oszthatók: Piramis-pályarendszer idegsejtjei az agykéregben találhatók. Hosszú rostjai kisujjnyi vastag kötegekbe szedődve haladnak a gerincvelőben.
A gerincvelői pályarendszer gerincvelőben induló sejtjeinek rostjai kötegekben haladnak a gerincvelőben. A gerincvelői pályarendszer átveszi a piramispálya által közvetített impulzusokat és továbbítja az izomzathoz.
Myatrophiás lateralsclerosis esetén a gerincvelő oldalsó pályája, a plexus lateralis, a piramispálya, a gerincvelői pályarendszer, a perifériás mozgatóidegek egyaránt károsodnak. A folyamat következtében bénulás, majd izomsorvadás alakul ki.
Myatrophiás lateralsclerosisban a szintén idegeket, idegrostokat károsító sclerosis multiplexszel ellentétben érzészavar nem lép fel.
A myatrophiás lateralsclerosis igen súlyos, feltartóztathatatlanul súlyosbodó, jelenlegi tudásunk szerint gyógyíthatatlan betegség. A betegek 80 százaléka a tünetek jelentkezését követő első három év során meghal. Az egyre fokozódó is kiterjedő bénulás a légzőizomzatot is károsítja. Ennek következtében a beteg légzése lényegesen megnehezül. A garatizmok bénulása táplálkozási elégtelenséget okoz. A garatreflexek károsodása miatt a beteg aspirál, ennek következtében tüdőgyulladás lép fel.
Egyes esetekben a bénulás csupán bizonyos perifériás izmokat érint, a többi izomzatra nem terjed tovább.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás