Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Zöldségfélék aktuális védelme

Zöldségfélék aktuális védelme

A változékony, csapadékos, reggeli harmatképződéssel járó időjárás továbbra is nagy kihívás elé állítja a zöldségtermelőket. Ilyen körülmények között szinte minden gombabetegség fertőz és a nagy hőingadozások a növények számára igen erős stressz helyzetet idéznek elő , ami a rásegít a fertőzések kialakulására.
A jelentős mennyiségű csapadék következtében a szabad földön termesztett burgonyafélék közül a paradicsom és a burgonya továbbra is erős fitoftóra fertőzésnek van kitéve. Biztos védelmet csak nagy hatékonyságú, a növényben jól „mozgó” felszívódó szerektől várhatunk.
Ilyen például a Ridomil gombaölőszer család , amelynek mankoceb-es és rezes változata kapható. A rezes kombináció a bakteriális betegségek ellen is hatékony, a mankocebes változat pedig fitoftóra mellett alternária és a paradicsomban szintén jelentős károkat előidéző , szeptória ellen is biztos védelmet nyújt.
A kései burgonya fajták tenyészidőszakának végén gondolnunk kell a gumó védelmére is főleg , ha azt betárolásra szánjuk. A felszedett és még tünetmentes, de már fertőzött gumók könnyen az egész tároló rothadását idézhetik elő . Az ilyen kései elsősorban a gumót fertőző fitoftóra ellen kiváló készítmény az AItima , amely a lombról bemosódik a gumóhoz és kiváló gombacsíraölő hatásának köszönhetően elpusztítja gumóhoz lekerült kórokozókat is, garantálva az egészséges gumókat és
kiküszöbölve a betárolt termény lefertőzését. Szintén súlyos és járványszerű pusztítást okoz a kabakosok Didymellás
betegsége is, amelyet bár tünetek alapján aránylag jól felismerhető sokszor peronoszpóraként azonosítanak be és ennek alapján döntenek a védekezésről. Sajnos a peronoszpóra elleni készítmények nagy része erre a problémára nem elégséges. A betegség elkerülése érdekében nagyon fontos a rendszeres vetésváltás, a jó kondíciójú és fejlettségű palánta valamint a kiegyensúlyozott tápanyagellátás. Kerüljük a túlzott nitrogént, helyette inkább kálium és foszfor alapú műtrágyákat és lombtrágyákat alkalmazzunk, már a tenyészidőszak korai szakaszában!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi munkák a kertünkben

Aki kertészkedéssel foglalkozik, tudja, hogy az ősz legalább annyi munkát ad a hobbikertésznek, mint a …

Leave a Reply