Zsálya

A zsálya vagy orvosi zsálya a csalánfélék igencsak nagy nemzetségéhez tartozó gyógynövények egyike. De sokan csak egyszerűen kerti zsályaként ismerik ezt a kissé elfeledett évelő növényt. Hazánkban nem őshonos, de ma már szép számban foglalkoznak a termesztésével. Az idősebb növények szárainak a töve fás. A levelei zöldesszürkék és enyhén molyhosak, melyeknek a tapintása kellemesen puha érzést kelt. Virágai legfőképp lilás árnyalatúak. Ha levágjuk a virágait, akkor azt a növény ezt úgy hálálja meg, hogy még jobban megerősödik, növekedik, még több virágot hoz. A napos, jó vízáteresztő képességű talajt szereti. A nagy nyári melegben bőséges öntözést igényel!
A növény legértékesebb része a levél, amit külsőleg és belsőleg egyaránt felhasználnak. A sokrétű felhasználására egy igen jól bevált módszer, ha pl. a leveleit leforrázzuk és egy rövid időre állni hagyjuk, majd a fájó torkot, vagy a gyulladt szájüreget megöblögetjük, gargarizáljuk ezzel a kissé kesernyés folyadékkal. Gyulladáscsökkentő hatása révén enyhíteni fogja a tüneteket. Finom teákat is készülhetnek friss vagy szárított leveleiből, de a napi 5-6 grammnyi mennyiséget nem szabad túllépni.
Fűszernövényként is kiválóan megállja a helyét. A frissen szedett leveleik igen alkalmasak különféle húsok, halak ízesítéséhez, de nagyon finom fűszervajat is készíthetünk a felhasználásával, úgy hogy a szárított leveleket a felolvasztott vajjal együtt összeforraljuk, majd lehűtjük. Azért a mennyiséggel óvatosan bánjunk, mert eme növény íze eléggé intenzív, ami miatt túlfűszerezhetjük ételünket, és így az akár már élvezhetetlenné is válhat.
Levelei különféle rovarcsípések, kisebb duzzanatok enyhítésére is alkalmasak. A kezelendő felületet be kell dörzsölni a levél nedvével, melynek hatására a csípés enyhülni, a duzzanat pedig kisebbedni fog.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karfiol

Ajánlott fajták: Brio, Opaal, Master. Palántanevelés A korai karfiol magját a korai káposztafélék közül a …

Hozzászólás