Kezdőlap / Agyvérzés / 5 tipp az agyvérzés megelőzésére

5 tipp az agyvérzés megelőzésére

A Cerebralis Vascular Accident azaz hétköznapi nevén stroke, vagy agyvérzés évente közel egymillió áldozatot szed világszerte. Ez a betegség az életmódunkkal függ össze, így megelőzésében komoly szerepet játszik az, hogy mit teszünk érte. A legtöbb agyvérzéses betegnek magas a vérnyomása, így kijelenthetjük, hogy a magas vérnyomás, és a stroke szorosan összefügg. Azonban komoly kockázati tényezők közé tartozik az elhízás, a dohányzás, valamint a mozgásszegény életmód is. Lássuk mit tehetünk azért, hogy elkerüljük az agyvérzést:
1: Rendszeresen mérjük meg a vérnyomásunkat!
Mivel a magas vérnyomásnak nincsenek agresszív tünetei, így könnyedén kialakulhat anélkül, hogy észrevennénk. Árulkodó jelek azonban olyor akadnak. Ha szokatlan fülzúgást észlelünk, vagy teljes csendben úgy érezzük, hogy halljuk a saját szivünk dobbanását, akkor bizony célszerű rögtön elvégezni a vérnyomás mérést.
2: Ne dohányozzunk!
A dohányzás során a jól ismert nikotin, és széndioxid mellett szénmonoxid is kerül a vérbe. A szénmonoxid tönkre teszi a vérlemezkéket, így azok nem tudnak oxigént szállítani, ezzel tovább csökkentve a vér oxigénszállító képességét. Az agyvérzések kb 15%-a egyértellműen összefüggésbe hozható a dohányzással.
3: Ne hízz el!
Persze könnyű ezt mondani, azonban tényleg fontos a helyes táplálkozás. Az agyvérzésen kívül számtalan bajt okozhat a túlzott elhízás.
4: Használj kevesebb sót!
Egyenlőre tudósok még kutatják hogyan függ össze a két dolog, azonban a tények makacs dolgok. Ott ahol minimális sót használnak, nem ismerik az agyvérzés fogalmát, míg például japánban, ahol rengeteg sót használnak, a leggyakoribb betegségek egyike. Ezen kívül célszerű a koleszterint is megfelelő szinten tartani.
5: Mozogj Rendszeresen!
A mozgás emeli a pulzusszámot, és ideiglenesen a vérnyomást, mely a sportcselekvés abbahagyása után normalizálódik. Ez a folyamat edzi az erek falát, így azok rugalmasabbak, és erősebbek lesznek. Ezenkívül csökkenti a testsúlyt, és a kórosan magas vérnyomás kialakulását is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A felismerés életet menthet

Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az egészségügyi felvilágosító kampányok eredményeként …

Leave a Reply