Kezdőlap / Agyvérzés / Mondjunk nemet a Halálnak!

Mondjunk nemet a Halálnak!

Hazánk egyik leggyakoribb jelensége a fejben elpattanó ér, tehát az agyvérzés. Számos módja van annak, hogy megelőzhessük kialakulását és számos módon lehet védekezni is ez ellen a súlyos halálos kimenetelű tragédia elkerülése érdekében. Nagyon sok előjele, tünete van, melyből rögtön leszűrhetjük, hogy valami baj lehet.

Ha kellőképpen odafigyelünk vérnyomásunkra és mindent megteszünk annak érdekében, hogy normalizáljuk azt, akkor rögtön tettünk is egy lépést a megelőzés felé. Nos, ha valaki hajlamos az agyvérzésre, mert vagy volt már neki, vagy vérnyomásproblémái vannak, tehát általában magas vérnyomással rendelkezik, akkor ajánlatos elkerülni a dohányzást is, nagyon fontos, hogy a nikotin összeszűkíti az ereket, ezáltal elősegítve azt, hogy a vérrög kialakulhasson és az ér elpattanhasson és kapjunk egy nem túl kellemes agyvérzést.
Ha valaki cukorbeteg. akkor fontos odafigyelnie a cukor normalizására is. Nagyon fontos, hogy étkezzünk egészségesen, kerülnünk kell a túlzottan zsíros ételeket és fontos bevinnünk a szervezetbe vitaminokat, ásványi anyagokat és rostos ételeket is.
Fontos továbbá az elhízás kerülése és az alkohol normális mértékű fogyasztása. Megengedett azonban a vörösbor naponta egy-egy pohárral, egyáltalán nem árt szervezetünknek a minőségi bor, sőt elősegíti az egészséges vérkép kialakulását.

Sajnos azonban akár betartjuk akár nem, ha a baj bekövetkezett, akkor már a baj bekövetkezett. Azonban fontos ezt időben észrevennünk! Nos úgy állapíthatjuk meg, hogy valaki agyvérzésgyanús állapotban van, hogy az alany valamely testrésze a test egyik oldalán lebénul, nem tudja mozgatni, nehezen beszél, félre lóg a nyelve, látászavarai vannak egyik vagy mindkettő szemén keresztül, nagyon hirtelen kialakul egy rendkívül erős migrénhez hasonló fejfájása, szédül, elveszíti egyensúlyát és elájulni készül. Ahhoz, hogy kellőképpen megbizonyosodjunk embertársunk rosszullétének okáról és megtudjuk, hogy vajon tényleg agyvérzése van előkészületben, akkor annyit kell tennünk, hogy megkérjük arra, hogy mosolyogjon figyelve azt, hogy a mosolygás szimetrikus e, illetve az illető képes e rá, hogy mosolyogjon, kérjük arra, hogy emelje fel mindkét karját, hogy megbizonyodhassunk arról, hogy feltudja e rendesen emelni mindkettőt, tegyen meg egyszerű mozdulatokat, illetve beszéljen hozzánk, ismételjen el egy általunk kitalált mondatot.

Ha embertársunk nem képes teljesíteni akár egy feladatot, akkor mihamarabb értesítenünk kell a mentőket a mihamarabbi orvosi segítségnyújtás érdekében. Ne feledje! Minden másodperc fontos!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az iszkémiás állapot megelőzése

Napjainkban már sok mindent tehetünk szervezetünk és testünk betegségeinek megelőzésére, bár legyen az gyógyszeres vagy …

Leave a Reply