Kezdőlap / Agyvérzés / A felismerés életet menthet

A felismerés életet menthet

Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. Az egészségügyi felvilágosító kampányok eredményeként az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, sokkal hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít, hiszen, ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi kórházba, úgy sokkal nagyobb esélye van a túlélésre.

Tudta, hogy a stroke, más néven a szélütés felelős minden harmadik halálesetért? És tudta, hogy három esetből kettő megmenthető, ha még időben felismerjük a tüneteket, s azonnal mentőt hívunk? Most Ön is megismerheti azokat a figyelmeztető jeleket, melyekből az agyvérzésre lehet következtetni.
Következzék tehát egy történet, melyet érdemes elolvasnia. Ha a környezetében felismerni véli egyszer az itt leírt tüneteket, és emlékezni fog a három kezdőbetűre, életet menthet.

“Egy kerti partin egy barátnőm kissé megingott, elejtette a tányérját is, de ezután mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Azt állította, hogy csak az új cipője miatt botlott meg egy fűcsomón. Barátai leültették, kapott egy másik tányér ételt, és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Késő éjjel felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét pár órája kórházba vitte, ahol hamarosan meghalt. A parti során, mint a kórházban kiderült stroke-ja volt.
Ha a jelenlévők tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, a barátnőm talán ma is velünk lehetne.”

A szakorvosok határozottan állítják, hogy ha az agyvérzéses beteget 3 órán belül elkezdhetik kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! Ezért nagyon fontos a stroke felismerése.

Az orvosok szerint bárki felismerheti a stroke-ot, ha három egyszerű cselekvésre kéri az illetőt:

1. MOSOLYOGJON.
2. BESZÉLJEN. (Mondjon egy egyszerű mondatot összefüggően: pl. Szép napunk van.).
3. EMELJE FEL mindkét karját.
Azaz a három betű, amit meg kell jegyeznie: M, B, E.
Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívni kell a mentőket, és elmondani a tüneteket.
Talán még egy figyelmeztető jelről nem árt, ha tudunk: nézzük meg a nyelvét. Ha a nyelv kicsavarodott, vagy nem a szájüreg közepén helyezkedik el, hanem valamelyik oldalára csúszott, az is a stroke jele lehet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az iszkémiás állapot megelőzése

Napjainkban már sok mindent tehetünk szervezetünk és testünk betegségeinek megelőzésére, bár legyen az gyógyszeres vagy …

Hozzászólás