Kezdőlap / Szívinfarktus / A szívinfarktus kialakulása és kezeltetése

A szívinfarktus kialakulása és kezeltetése

Először egy pár szót az infarktus szó jelentéséről. Sokan nem tudják hogy infarktus nem csak a szívben keletkezhet. Lényegi összefoglalása, hogy mivel az artéria valamilyen okból kifolyólag eltömődik, így a környező szövetek sejtjei elhalnak. Vörös és fehér infarktusról egyaránt beszélhetünk, a fehér infarktus a vérellátástól elvágott terület színére utal. A vese, a szív szenvedhet fehér infarktust. Vörös infarktust pedig tüdő és a vékonybél szenvedhet. Leggyakrabban azonban a szív, az agy és a végtagok infarktusa fordul elő.
A szívinfarktus kezdő fázisa az egészségtelen életmód miatt alakul ki, ez egy bizonyos oxigénhiányos állapot. Az oxigénhiány állandósulása miatt negatív következmények állnak fel, úgymint elmeszesedés. Már az erek elmeszesedése miatt is életveszélyes állapotok állhatnak fel, például szívritmuszavari. A szívinfarktus következményeinek súlyossága az oxigénhiányos állapot időtartamától függ. Ha az infarktust kapott terület vérellátása újra megindul, a maradandó károsodás mértéke sokkal kisebb lesz.
Az infarktus fő tünete a szó szerint “szívbe markoló”, jellegzetes fájdalom. Ha a betegség hirtelen alakul ki, akkor gyors és nagyon intenzív, ha fokozatosan romlik a szívizmok állapota, kevésbé intenzív és lassabb. Tünet lehet még a hideg verejtékezés, hányás, hányinger. Létezik olyan is, hogy a beteg az infarktust lábon hordja el, ez azonban nagyon ritka. Általában ez csak vagy utólagos orvosi vizsgálattal i, illetve sajnálatos módon, a halált követő boncolásnál derül ki. Ha bárki az itt felsorolt tüneteket tapasztalná, főként a mellkasi fájdalom, rögtön forduljon orvoshoz. Minél előbb kerül a beteg orvoshoz, annál hamarabb tudják a szükséges lépéseket megtenni. Az elhalt szívizom már nem keletkezik újra, a folyamat visszaállíthatatlan, ezért a leírt tünetek vagy tünetegyüttes bármelyikét tapasztalják, is , azonnal keressenek fel szakembert!

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Hozzászólás