Kezdőlap / Menstruáció / Menstruáció előtti szindróma

Menstruáció előtti szindróma

A menstruációs ciklust szabályozó női nemi hormonok normális körülmények között egymást segítve működnek. A szerencsésebb nőknél a progeszteron és az ösztrogén egyensúlyban van, ők semmilyen kellemetlen tünetet nem érzékelnek a menstruáció közeledtével.
Akad olyan nő – nem is kevés -, akiknél ilyenkor felszökik az ösztrogénszint, ők ettől szorongóak, túlérzékenyek lesznek. Másoknak meg a progeszteronszintje emelkedik a kelleténél magasabbra, ez depressziót, kimerültséget okoz nekik.
A „csata” több napig tarthat, ilyenkor a has felpuffad, fejfájás jelentkezik, továbbá pattanások az arcon, a mell pedig nagyon érzékennyé válik. A tünetek együtt is előfordulhatnak, de lehet, hogy csak egyik-másik kínozza a nőt.
A hangulati változások mellett az édesség utáni beteges vágy is súlyosbítja a helyzetet. A havivérzés megindulásával a tünetek elmúlnak.
Az a tény, hogy a premenstruációs szindróma súlyosabb esetekben válóokot is jelenthet, igazolja, hogy a jelenséget komolyan kell venni, és mielőbb el kell kezdeni a kezelést. Sok orvos foglalkozott és foglalkozik behatóan a kellemetlen jelenség tanulmányozásával és az enyhítés módszereivel, az alábbiak bizonyultak a leghatásosabbaknak.
A nő pozitív hozzáállással, a stressz kiiktatásával és a helyes táplálkozással sokat javíthat a helyzeten. A helyes táplálkozás ez esetben leginkább a szénhidrát bevitel mérséklését jelenti, jót tesznek viszont a zöldségek, gyümölcsök és a sok folyadék. Tejtermékből és sóból ilyenkor kevesebbet szabad fogyasztani, az állati zsírokat pedig teljesen száműzni kell az étrendből. Csak kevés koffeintartalmú italt igyon a nő, a koffein ugyanis fokozza az emlőérzékenységet, a szorongást és az ingerlékenységet. Az alkohol is tiltólistán van, mert súlyosbítja a fejfájást és az édesség utáni sóvárgást.
Ajánlatos viszont a nem túl kimerítő testmozgás, pl. a kocogás, az úszás, de egy-egy kiadós séta is megteszi a jó levegőn.
Jót tesz egy kellemes meleg fürdő, egy még kellemesebb szex és egy kis alvástöbblet is a fent leírt, havonta jelentkező biológiai hadviselés átvészelésére.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Menstruációs problémák

A menstruáció előtti tünetegyüttes (premenstruális szindróma,PMS) az ár,amit a nőknek olykor fizetniük kell azért,hogy a …

Hozzászólás