Kezdőlap / Menstruáció / Menstruációs zavar – Amenorrhoea

Menstruációs zavar – Amenorrhoea

Nem is annyira ritka állapot az amenorrhea, vagyis amikor egy nő nem menstruál. Az állapotnak két formáját különböztetjük meg, a primert és szekundert. Fontos megjegyezni, hogy nem nevezzük amenorrheának azokat a normális, élettani körülményeket, mint a terhesség, szoptatás, pubertáskor előtti évek vagy a menopauza, amikor nincs menstruáció. A primer forma azt jelenti, hogy egy 16 éves lánynak még sosem volt menstruációja. Ez leggyakrabban genetikai eredetű de anatómiai rendellenesség is lehet. A szekunder típus már menstruált korábban, de legalább 3 hónapja nem volt menzesze. Ezekben az esetekben nőgyógyászhoz kell fordulni, aki több vizsgálatot is előír.
Elsőként vérvizsgálat történik, amely hormonvizsgálatra terjed ki. A személyes találkozó során az orvos megvizsgálja a beteget, kikérdezi életviteléről, ellenőrzi a másodlagos nemi jellegek kialakulását. A vizsgálatok között található általában hasi ultrahang és genetikai vizsgálat is. Gyakran végeznek has- és méhtükrözést.
Ezeket a zavarokat a genetikán és anatómián túl számos tényező okozhatja. Ilyenek például a stressz, súlyos betegség (pl.: leukémia), túlzott testmozgás, él sportolás, fizikai megerőltetés vagy táplálkozási zavarok. Ez a menstruáció elmaradásához, zavarához vezethet. Súlyosabb esetben a hipofízis károsodik, tumor, bevérzés formájában, ekkor a hormontermelés felborul. Előfordul amenorrhoea ha a petefészkek eltávolításra kerültek, esetleg nem fejlődtek ki. De a menstruáció elmaradásához vezethet kemoterápia, autoimmun betegség, petefészek daganat, a petefészek elégtelen ösztrogéntermelése.
Először is tehát mindenképpen meg kell határozni, mi áll a háttérben, mi okozza a menstruáció elmaradását.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Menstruációs problémák

A menstruáció előtti tünetegyüttes (premenstruális szindróma,PMS) az ár,amit a nőknek olykor fizetniük kell azért,hogy a …

Leave a Reply