Kezdőlap / Aranyér / Az arnyér

Az arnyér

Az aranyér ősidők óta ismert betegség. Első meghatározását Hippokratész adta, s ugyancsak tőle származik a betegség latin elnevezése ( haemorrhoidalis) is, mely a haima „vér” és a rheo „folyás, vérzés” szavak összetételéből ered.
Ez egy olyan rendellenesség, amely kezdetben inkább kellemetlen, nincsenek súlyos tünetei, azonban ha elhanyagolják, idővel jelentős problémák forrása lehet.
Az emberek közel 50%-a szenved ettől a problémától, többségében férfiak.

De mi is az aranyér, és mikor kell aggódnunk miatta?

A végbélnél erekkel gazdagon ellátott izomszövet található, melynek feladata, hogy lezárja az anális csatornát és elszigetelje a székletet. Tehát aranyere tulajdonképpen mindenkinek van. Az aranyeres problémákat az okozza, ha valamiért az aranyér kitágul, a vérerek kitüremkednek és begyulladnak.
A tünetek attól függően változnak, hogy külső vagy belső aranyérről van-e szó. A betegség kezdetén duzzanatot és erős viszketést érezni, amit az okoz, hogy az izomkötegek megpróbálják elzárni a végbélnyílást. Belső aranyér esetén, a betegség kezdeti stádiumában a végbélnyílás belsejében található egy duzzanat, ami vérzést és viszketést okoz. Előrehaladott stádiumban, székelés közben spontán módon kitüremkedhet. A betegség előrehaladtával tartósan kívül marad, folyamatos fájdalmat okozva, mindemellett vérrögök kialakulásához is vezethet (aranyér trombózis).

Mi okozza az aranyeret?

Elsődleges okai: a székrekedés, az alacsony rosttartalmú étrend, a nehéz súlyok emelése, a fizikai inaktivitás, a terhesség, a tartós, régóta fennálló alkoholfogyasztás és a dohányzás, az elhízás, valamint a szintetikus anyagból készült fehérneműk viselése, amelyek a végbél környékének befülledését okozzák.
Bizonyos szabályok betartásával megelőzhetjük a panaszok kialakulását. Fontos a megfelelő testmozgás és folyadékbevitel, a kávé és a dohányzás elhagyása. Ne viseljünk szintetikus anyagokból készült ruhákat és kerüljünk a túlzottan sós és fűszeres ételeket.
Hiszen a megelőzés még mindig jobb, mint a kezelés.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az aranyér

Általában bármely betegségről is essen szó érdemes az egészet több szálon megközelíteni: – a tünet …

Leave a Reply