Kezdőlap / Szívinfarktus / Túlélni egyedül

Túlélni egyedül

Este van, hazafelé autózol egy nehéz munkanap után. Fáradt vagy és frusztrált, alig várod, hogy hazaérj, elmúljon az idegességed és a zaklatottságod.
Hirtelen erős mellkasi fájdalmat érzel, mely a karodba és az állkapcsodba sugárzik. Csak tíz kilométerre van a lakásodhoz legközelebb eső kórház, de nem tudod, képes leszel-e időben odaérni.
Mit tegyél ebben a vészhelyzetben?
Már elvégeztél ugyan egy újraélesztő tréninget, de ott nem esett szó arról, milyen módon kell magadon segíteni, ha ezek a tünetek jelentkeznek. Hogyan lehet tehát egy szívrohamot túlélni, ha egyedül vagy?
Amikor az ember rendetlenkedő szívverést, elgyengülést és a már említett mellkasi és állkapocstáji fájdalmat érzi, maximum fél perce van az eszméletvesztésig. Mi tehát a teendő e rövid idő alatt? Először is ne ess pánikba! Kezdj el nagyon intenzíven köhögni, és minden köhögés előtt lélegezz mélyeket. A köhögések is mélyek és hosszúak legyenek, mintha köpetet akarnál felköhögni. A légzést és a köhögést 2 másodpercenként ismételgesd, de természetesen közben le kell bonyolítanod a telefonos segítségkérést is.
A mély lélegzetvételek oxigént juttatnak a tüdőbe. A köhögés kiváltotta mozgás összenyomja a szívet, és így fenntartja a keringést, azaz segíti a normális ritmus helyreállását.
Ha érzed, hogy a szíved újra normálisan kezd dolgozni, és elmúlik az erős rosszullét, abbahagyhatod a köhögést. Az orvosi segítséget azonban mindenképpen vedd igénybe, hiszen nem tudhatod, hogy teljesen rendbe jöttél-e vagy csupán enyhültek a tünetek.
Ne gondoljuk, hogy ezeknek az intelmeknek csak az idősebb korosztály veheti hasznát. Rohanással teli, stresszes mindennapjainkban fiatalok is áldozatul eshetnek a szívrohamnak.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szívinfarktus után

Az infarktuson átesett emberek jelentős életmódváltással számolhatnak miután kijöttek a kórházból, ezen felül pedig azt …

Hozzászólás