Kezdőlap / Aranyér / Mindent az aranyérről

Mindent az aranyérről

Meghatározása
Az aranyér nem más, mint a végbél és a végbélnyílás vénás hálózatának kitágulása (üreges végbél). Mivel ezek a vénák olyan területen találhatóak, ahol kevés izom veszi körül őket, így könnyen kitágulhatnak és begyulladhatnak. A végbél és a végbélnyílás felett belső, míg alatta külső aranyérről beszélünk. A betegségséget a kitüremkedés helyzete alapján csoportosítják, figyelembe véve ezzel annak súlyosságát:
I. nincs kitüremkedés
II. spontán, eseti kitüremkedés
III. kézzel csökkenthető a kitüremkedés
IV. állandó kitüremkedés

Kialakulásának okai
Az arany kialakulásának közvetlen oka az, hogy a végbél és a végbélnyílás körüli vénákra nehezedő nyomás megnő, amit okozhat például terhesség, székrekedés, hosszan tartó vagy gyakori nehéz tárgyak emelése. Ehhez hozzájárulhatnak egyéb tényezők is, mint a családi anamnézis, az elhízás, a mozgáshiány vagy az alacsony rosttartalmú étrend.

Tünetei
Leggyakoribb tünete székletürítés után vérzés észlelése vagy a székletben vagy a WC papíron. Az aranyeres vérzés általában élénkvörös színű, hasonló az artériás vérzéshez. Emellett fájdalom és az anális terület viszketése is jelentkezik. A külső aranyér esetén a fájdalom gyakoribb, székletürítés közben rendszeresen jelentkezik. A legsűrűbben előforduló szövődmény a süllyedés, amely a betegség lefolyásának természetes része, mivel a kitágult és megnagyobbodott vénák a végbélnyíláson kívülre kerülnek.

Diagnózis
A pontos diagnózist orvos állíthatja fel, miután elvégezte a végbél környékének fizikai vizsgálatát, esetleg egy anószkópiára is sor kerülhet, a betegség súlyosságának megállapítsa miatt.

Kezelés
A gyógyszertárakban különböző kenőcsök és kúpok kaphatóak az aranyér általános kezelésére, melyek gyulladáscsökkentő anyagokat (pl. kortiszeroidot) tartalmaznak, illetve léteznek helyi érzéstelenítők is, vagy mindkettőt tartalmazó szerek. Csak orvosi rendelvényre vásárolhatóak a vérzéscsökkentő, a véralvadásgátló (a trombózis megelőzése miatt) és az érszűkítő gyógyszerek. Az I. és II. stádiumú aranyér különösen kellemetlen esetekben kisebb ambuláns műtétekkel megszüntethető (pl. fotokoaguláció (infravörös égetés); gumigyűrű ligatúra (elkötés)) Az III és IV fokozatú aranyér esetén már műtéti eltávolításra van szükség.

Alternatív gyógymódok
A magyal, a sáfrányos szeklice és a sziklagyökér segíthetik a javulást.

Táplálkozás
Az aranyér egyik legfontosabb okozója a székrekedés. A székrekedés kialakulásának kockázatát nagymértékben csökkenti a rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása (teljes kiőrlésű gabona, gyümölcsök, zöldségek) és a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (legalább 2 liter víz naponta). Emellett, amennyire lehetséges korlátozni kell a fűszeres ételek, az alkohol és a kávé fogyasztását.

 

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az aranyér

Általában bármely betegségről is essen szó érdemes az egészet több szálon megközelíteni: – a tünet …

Hozzászólás