Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / 7-8-9. hónap fejlődése a baba-mama életében

7-8-9. hónap fejlődése a baba-mama életében

7.hónap:
Lehet, hogy ebben az időszakban merül föl először ez a kérdés. Hiszen most fordul elő első alkalommal, hogy akarunk tőle valamit. Történetesen azt, hogy egye meg a főztünket, amit tudományosan és sok munkával állítottunk el, csak neki. Nehéz megállni ilyenkor, hogy ne küzdjünk kicsit, ha visszautasít, és ne merüljön fel bennünk, hogy a gyermekünk puszta makacsságból szorítja össze a száját. Hamarosan jön a többi próbatétel: nem alszik el délután, kidobálja a játékait, folyton lehúzza a zokniját, lerántja a terítőt, megeszi a virágföldet. A legfontosabb ilyenkor, hogy meg tudjuk húzni a határt a tényleg tilos és szabad dolgok között. És az, hogy elhiggyük: a gyerek természetes kíváncsisága, aktivitása, tanulási vágya a valódi hajtóerő, nem pedig az, hogy kikészítse szüleit.
8.hónap:
„Végre eszik kanalas ételeket is, egész könnyen le tudom fektetni, itt az ideje, hogy apával színházba menjünk!” – sóhajt fel sok anya nyolc hónapos gyermeke mellett. De ez most nehéz lesz, hacsak nem olyan családtagra vagy barátra bízzuk a kicsit, akit nagyon jól ismer és szeret. Ez azért nagyon fontos, mert itt a hírhedt „nyolc hónaposok félelme”, szaknyelven a szeparációs szorongás kora. A baba úgy kezd ragaszkodni anyukájához, mint a csiriz. Kitartóan bömböl, ha pár percre egyedül marad, tartózkodó vagy egyenesen rémült, ha idegenek próbálnak vele ismerkedni. Ha olyan babavigyázót találunk, akivel a kicsi jóban van, és nem sír, ha egyedül hagyjuk vele, megpróbálhatjuk egyszer-egyszer otthon hagyni. De soha ne csapjuk be, ne akkor osonjunk ki, amikor alszik, vagy elmélyül a játékban. Ez a későbbiekre is érvényes.
9.hónap:
A mi szüleink még úgy tudták: kilenc hónapig jó szoptatni egy gyereket. Ha ül, el lehet kezdeni a bilire szoktatást. Ha sír, akkor hisztizik és manipulálni akarja a szüleit. Ha föláll, cipőt kell adni rá otthon is. Meg kell ennie a spenótot, és tejet kell innia. A védőnőnk (szerencsés esetben) más elveket vall, a barátnőnk megint másokat, és másokat az anyatársak a fórumon. Nehéz kiigazodni. A legjobb lenne az ösztöneinkre hallgatni, és egyben azt is figyelembe venni, hogy hol tart saját kisbabánk a fejlődésben. Gondoljuk át, mit miért teszünk. Ha azért akarjuk leszoktatni az éjszakai ébredésről, mert anyósunk nap mint nap macerál vele, ha azért választjuk a pelenka nélküli módszert, mert az a divat, ha azért nézegetünk vele könyvet, hogy felesszük, de ezt nem élvezi egyikünk sem, akkor az nem túl szerencsés.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply