Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba-mama kapcsolata a első 3hónapban

A baba-mama kapcsolata a első 3hónapban

1 hónap:
A legtöbb szülő számára teljesen új, hogy újszülöttről kell gondoskodnia. Kevés már az olyan nagycsalád, ahol a nagynéniktől el lehet lesni a praktikákat. A bizonytalanság tehát nem ritka az első hónapban: a baba tanulja a szüleit, ők is a kisbabát. Szerencsére a legtöbb gyakorlati kérdése választ kap a friss szülő rokonoktól, barátnőktől, a védőnőtől vagy a szakkönyvekből. A mindennapi megoldanivalók mellett az első hetekben az öröm az uralkodó érzelem, hacsak nincs valami gond a babával vagy az édesanyával. Célszerű, ha ilyenkor a vérmérsékletük szerint adnak ennek teret: visszavonulnak édes hármasban kiélvezni a babás élet minden pillanatát, vagy éppen vendégeket, segítőket hívnak, együtt örülnek velük, és megosztják a baba és a ház körüli teendőket.
2.hónap:
Az első boldog hónap eltelte után jönnek a hétköznapok. Ami jó: a szülők belejöttek a babás életbe, már nem vet fel minden nap újabb problémát. Ám sokakban most tudatosul igazán: az életük megváltoztathatatlanul új mederbe került. A baba itt van, az éjszakázással, a huszonnégy órás szolgálattal, a felelősséggel. Az apának is meg kell találnia helyét a hármasban. Az anya új egyensúlyt alakít ki szerepei között, és el kell fogadnia, hogy nem tud minden területen tökéletesen teljesíteni. Sokan kissé elveszettnek érzik magukat ebben az időszakban, főleg ha nincs kitől segítséget kérni, vagy nehéz elfogadni a felajánlott segítséget. Szélsőséges esetben álmatlanság, levertség, szorongás lesz úrrá rajtunk. Ilyenkor az apa, a barátnők, és ha kell, pszichológus értő figyelmére van szükség.
3.hónap:
Nagyon izgalmas időszak kezdődik a család életében. A babával végre igazából lehet kommunikálni: mosolyog, kacag, gügyög, és nagyon egyértelműen a környezet értésére adja, ha valami nem tetszik neki. A szülők most már nem érzik úgy, hogy lyukas vödörbe öntik gondoskodásukat, szeretetüket, hiszen a kicsi meghálálja mindazt, amit adnak neki. Olyan enni valóan viselkedik, olyan bájos, hogy valóban öröm vele lenni. Persze még mindig komoly munkát jelent a róla való gondoskodás, és néha fejtörést okoz egy-egy nem várt esemény, de ez már közel sincs ahhoz a bizonytalansághoz, amit az első hetekben éltek át szülei. A megkönnyebbült szülőkben felmerül, hogy lassan egymásra is jó volna időt szentelni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás