Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / 8. és 9. hónap a csecsemő életében

8. és 9. hónap a csecsemő életében

8. hónapban már bőven megválogatják hogy kivel barátságosak és kivel nem. A bizalmat felváltja a gyanakvás, főleg ha idegen emberrel találkozik. Ilyenkor nyugtalan a baba, már akkor is, ha elhagyjuk a szobát. Ez jelen van, körülbelül 15 hónapos korára elmúlik. Ebben a korban érdeklődést mutat a nemi szerve iránt, ez teljesen normális. Semmi következménye nem lesz, ha eljátszik magával. Soha nem szabad emiatt büntetni. Fiúk esetén már a születéstől kezdve képesek az erekcióra, így reagál az ingerekre. Lányoknál a csikló megmerevedik, de ez kevésbé feltűnő reakció. Ebben a hónapban inkább a baba kezdeményez, ad nekünk tárgyakat, rápróbál venni bennünket játékokra. Most először szeretné megosztani a dolgokat, ami iránt érdeklődik. Ilyenkor alkalom nyílik rá, hogy megismertessük a könyvekkel. Először csak a színes képekre fog felfigyelni, és a formákra. Érdemes neki dallamosan, ritmusosan olvasni.
A 9. hónapban már az érzelmek széles skáláját képes kimutatni. Szüksége van rá, hogy értsük az érzelmeit. Fontos, hogy éreztessük vele, hogy bármi baj van, mi ott vagyunk mellette. Képes felvenni a tárgyakat mutató és hüvelykujjával, viszont nem tartja meg őket, hanem ledobálja. Utánanéz annak, ami ledob, még a látómezején kívül is. Kúszik, mászik, bútordarabokba kapaszkodva felpróbál állni.
Gyermek jóval hangosabb lesz. Üvöltve követel figyelmet, és ha nem éri el üvöltéssel a célját, újra üvölteni kezd. Szívesen utánozza a felnőtteket, csücsöríti a száját. Már képes harapni az ételt. Ebben a korban nagyon élvezi a bújócskázást. Vagy ha egy eldugott tárgyat kell megkeresnie.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply