Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az 1 éves baba táplálkozása

Az 1 éves baba táplálkozása

1 éves kor körül a baba étrendje megváltozik. Míg addig nagyon vigyázni kellett, mit és milyen formában fogyaszt a kicsi, 1 éves kor után gyakorlatilag már bármit megehet, amit a felnőttek is fogyasztanak.
Jellemző az életszakaszra, hogy aktív érdeklődésbe kezd az őt körülvevő világ iránt, beleértve ebbe a tányérkájára került ételek ízét, formáját, illatát, színét is. Ami fontos különbség kell, hogy legyen a szülők táplálékától, az az ennivaló állaga és fűszerezése. Pépesített, apróra darabolt, szétnyomkodott szilárd tápanyag enyhébb fűszerezéssel tökéletesen megfelelő.
Amire nagyon fontos figyelni, hogy ebben az életszakaszban alakul ki az ételekhez fűződő viszonyuk a gyerekeknek. Célszerű már ekkor egészségtudatos táplálkozásra nevelni őket, megszerettetni velük mindazt, amit egész életükben javasolt és elengedhetetlen lesz fogyasztaniuk minőség, ásványi anyagok és vitaminok szempontjából. A megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és az erre való igény kialakítása is ekkor történik, viszont szigorúan tilos agyoncukrozott, szénsavas üdítőitalokkal tömni a csemetét. A kicsi szervezetnek egyébként sincs szüksége annyira a cukorra, sőt még az ízeket is másként érzik, ezért a só használatával is legyünk óvatosak.
Előfordulhat, hogy válogatósak ebben a korban, viszont nagyon fontos a zöldségek fogyasztása. Az édesanya feladata tehát megtalálni azt az elkészítési módot, ami ízlik a kicsinek. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen; párolt, főtt, grillezett formában különböző finoman fűszerezett szószokkal, reszelt sajttal, apró húsdarabkákkal talán még a legkevésbé kedvelt zöldségek is elfogynak a tányérról.
Amire még érdemes figyelni az újféle táplálékok alkalmazásánál, hogy nem jelennek – e meg valamelyiktől kiütések vagy allergiás reakciók a kicsin.
Minden gyermeknek megvannak a maga kedvencei, de mindig fontos, hogy változatosan táplálkozzon, hiszen szüksége van a tápanyagok, ásványok és vitaminok széles skálájára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás