Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Egészséges babatáplálás

Egészséges babatáplálás

Az egészséges táplálkozás fontosságát senki sem vitatja, de ha baba születik a családba, méginkább szükséges tájékozódni mikor és mit adhatunk a gyermeknek.
A csecsemő 6 hónapos koráig tökéletesen megfelel ha „csak” szoptat az anyuka.
Az anyatej pótolhatatlan csodája a természetnek, a baba tápanyag és folyadékigényét is teljes mértékben kielégíti. Nincs az a mesterséges anyag ami helyettesíthetné, vagy akár megközelíthetné hasznos összetevőit: a fehérjét, zsírt, szénhidrátot, ásványi anyagokat, nyomelemeket és az immunológiai alkotóelemeket. A szoptatás előnyei közé tartozik még hogy mindig rendelkezésre áll, teljesen higiénikus, mindig megfelelő hőmérsékletű. Az allergiától is véd ha 6 hónapig kizárólag anyatejet kap a baba.
Ha több teje van az anyukának mint amit a baba megeszik, fagyassza le, így még 6 hónapig eltartható. Később még a főzelékek hígítására is felhasználható. A lefagyasztott anyatejet felengedés után viszont tilos felforralni!
A 6. hónap után el lehet kezdeni a baba hozzátáplálását. Ekkorra már érdeklődést is mutat a gyermek a különböző ételek iránt, illetve az emésztőrendszere is képes a szilárd táplálék befogadására. A babaétel otthoni elkészítése nem nagy ördöngösség, de néhány alapvető szabályt mindenképp be kell tartani:

 

  • először is szerezzünk be egy kisméretű edényt, amit csak a babaétel elkészítésére fogunk használni.
  • az ételkészítés megkezdése előtt mindig mossunk alaposan kezet, és győződjünk meg arról hogy a konyhai felületek és a munkaeszközök is tiszták.
  • minden élelmiszert mossunk meg felhasználás előtt, még akkor is ha meghámozzuk (pl.:alma, banán)
  • a tojást forró mosószeres vízzel tisztítsuk, de ne feledkezzünk el a hús lemosásáról sem.
  • koszosan ne tároljunk semmit a hőtőszekrényben, fagyasztáshoz pedig légmentesen lezárt zacskót, dobozt használjunk.
  • az elkészített étel hűtőben maximum 2 napig, fagyasztóban maximum 1 hónapig tárolható. Ha melegítünk forralásig tegyük.
  • üzletben vásárolt bébiétel felbontása előtt ha koszos a fedő, mossuk le. Ellenőrizzük a lejárati időt. A felbontott bébiételt rögtön tegyük hűtőbe, a cimkén lévő felbontás utáni határidőt tartsuk be. Viszont ha az üvegből etejük a babát, az már nem tehető
  • el későbbre, mert a gyerek nyálával együtt baktériumok is bejutnak az ételbe.
  • Ezért célszerűbb ha tiszta kanállal kiszedjük a szükséges mennyiséget.
  • eleinte amíg a baba nem tud rágni, pépesítenünk kell az ételt, és a fulladási veszély miatt nem adható: dió, mogyoró, napraforgómag, mazsola, darabos édesség, egész szőlőszem, túl nagy szelet alma, szilárd nyers zöldségdarab.
  •  a babát evés alatt soha ne hagyjuk egyedül!
  •  kifli, kenyér és tejtermékek (sajt, túró stb.) csak 8 hónapos kor után adhatók, tojás 10 hónapos kor után, magas savtartalmú gyümölcsöket (narancs, mandarin stb.), tejet és mézet pedig csak 1 éves kor után fogyaszthat a gyermek.
  •  sót, cukrot, erős fűszereket ne használjunk!
  •  befőtt vagy konzerv gyümölcsöt, zöldséget ne adjunk a babának mert adalékanyagot tartalmaznak.
  •  új ételek bevezetésénél türelemmel, erőltetés nélkül próbálkozzunk. Ha nagyon tiltakozik a gyerek egy-két hónap után újra megkóstoltathatjuk vele.
  •  a zöldségeket, gyümölcsöket párolással puhítsuk, így keveseb lesz a vitamin és ásványianyag veszteség.

 

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A “jó” gyermek

Ha a gyermek jól érzi magát, és elégedett, akkor elfogadhatóan viselkedik. De minden gyermek ki …

Hozzászólás