Megérkezett

Ha baba érkezik a családba az bizony minden esetben életmódváltozással jár. Amennyiben első gyerekről beszélünk ez még hatványozódik is. Sok anyuka ideges és fáradt, aggódik a baba egészsége miatt. Azon is rágódik, hogy jól csinál-e mindent, néha pedig a saját szervezetében végbemenő változások is idegesítik. Ráadásul még a sok házimunka is az anyára vár, hát ha még egy nagyobb csemete is van.
Az idegesség, fáradtság teljesen természetes. Hiszen ilyenkor komoly hormonváltozás zajlik le egy nőben. A fizikai változások szintén közrejátszanak ebben. A babák életük első heteiben körülbelül naponta 2 órát töltenek sírással. Ez veti fel azt az aggályt, hogy vajon minden rendben van-e. El lehet hinni, hogy az anyákba be van építve egy különleges radar, ami jelzi mikor van igazán baja a babának és mikor sír azért, mert csak unatkozik.
Ha már van egy nagyobb gyermek is, akkor őrá most nagyon kell figyelni. Előfordulhat, hogy kicsit visszafelé fejlődik, csakhogy felhívja magára a figyelmet. Ennek alapja szimpla féltékenység. Osztoznia kell a szülőkön – főleg az anyán – egy kis „betolakodóval”. Attól félnek, őket már nem szereti senki, ugyanis anyáéknak ott van egy új gyerek. Türelmet és sok megértést kell velük szemben tanúsítani.
A legtöbb apuka megkönnyíti párja életét, ő is beszáll a kicsi körülötti teendőkbe. Ezen kívül a szerencsésebbek igénybe vehetik a nagyszülők segítségét is. Minden anyukának ajánlatos néha férjét vagy a szüleit igénybe venni. Saját magára is figyelnie kell, pihennie, feltöltődnie. Aztán ismét újult erővel vetni bele magát a mindennapok babasírástól vagy elégedett gőgicséléstől hangos világába.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply