Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba értelmi fejlődése 4-5hónapos korban

A baba értelmi fejlődése 4-5hónapos korban

4hónap:
Már érdeklik az új játékok, hangok, emberek, élmények. Felismeri az ismerős tárgyakat és helyeket, megérti a rutin cselekvéssorokat. Az anya mellett vagy a cumisüveget meglátva izgatottá válik, mert tudja mi következik. Van már humorérzéke is, sokat mosolyog és az is előfordulhat, hogy már hangosan kacag egyes élményekre reagálva.
Fejlődése támogatásáért:
Mondjuk el neki, mit csinálunk éppen, mutassuk meg neki a tárgyakat, eszközöket, amikkel dolgozunk, meséljünk az egyes tevékenységek részleteiről.
Figyeljük meg, mit talál szórakoztatónak, nevessünk vele együtt, viccelődjünk, ezzel is fejlesztjük a humorérzékét.
Olyan játékokat tegyünk köré, amiknek mind más a mérete, anyaga, formája, élvezni fogja ezt a változatosságot. Ekkor már nagyon kedveli a hangot adó, zenélő játékokat is, ilyeneket is adhatunk neki, pillanatok alatt rájön majd, hogyan tudja bekapcsolni őket.
5hónapos:
Nagyon szeret játszani, beleértve a fürdővízben való pancsolást is. Egyre jobban tud koncentrálni, egészen hosszú ideig képes vizsgálni a keze ügyébe kerülő tárgyakat. Ha eléje tartunk egy tükröt, rámosolyog tükörképére. Fejét a hangok irányába fordítja és kézzel-lábbal hívja fel magára a figyelmet.
Fejlődése támogatása:
Úgy tanulja meg, hogy nem maradnak válasz nélkül kérései, ha reagálnak az ő figyelemfelkeltő kísérleteire. Szóljunk hozzá, forduljunk felé, vegyük fel vele a szemkontaktust, közeledjünk hozzá.
Ne feledjük el, hogy minden idegent be kell mutatnunk a kicsinek. Vigyük társaságba, közösségbe bátra, így nem fog félni majd az idegenektől, a társaságtól és később feltalálja majd magát.
Kezd figyelni a saját nevére, ezért szólítsuk a nevén rendszeresen.
Kedvenc játékai lehetnek ebben a korban a kukucskálós játék és az ,,Elment vadászni…”
Nevessünk vele együtt minél többet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tegyünk, ha babánk aluszékony vagy éppen túl éber?

Némelyik baba a nap 24 órájából 21 órát alszik, nem nagyon igényli a mama jelenlétét, …

Leave a Reply