Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az értelem fejlődése 2-3hónapos korban

Az értelem fejlődése 2-3hónapos korban

2hónapos:
A baba most már egyre gyakrabban mosolyog. Érdeklődve szemléli környezetét. A hang, a mozgás irányába néz, kitartóan figyeli a tárgyakat, az embereket, a mozgást, ezért mostantól egyik kedvenc elfoglaltsága lesz, hogy nézelődik.
Fejlődése támogatása:
Tegyük érdekessé környezetét színes tárgyakkal, fölé lógatható játékokkal, játszóhíddal, amit hanyatt fekve jól láthat, esetleg el is érhet.
Beletehetjük babáknak való pihenőszékbe is, ahonnan jobban láthatja a világot, mint hanyatt fekve, ezt magunkkal vihetjük a lakás különböző pontjaira, így onnan nézheti, ahogy a házimunkát végezzük, beszélhetünk hozzá közben, így ő sem unatkozik és mi is haladhatunk a házimunkával.
A kezébe adhatunk puha játékokat is, mutathatunk neki tükröt. Most még nem képes tudatosan megfogni a játékokat, de feléjük nyúl és mutogatással ösztönözzük erre.
Énekeljünk neki gyerekdalokat.
Mutassuk meg neki a saját kezét, 1-2 hét múltán magától fogja nézegetni majd.
3hónapos:
A baba felfedezi saját testét, szándékosan nézegeti kezét, mutogatja ujjait. A játékok után nyúl, de még nem tudja megfogni őket, mindig csak odébb löki. Egyre határozottabban reagál beszédünkre. Biccentéssekkel, mosollyal, gőgicséléssel és általában az egész teste mozog, amikor beszélünk hozzá, vagy amikor akar valamit tőlünk.
Fejlődése támogatásáért:
A baba összes megnyilvánulását jutalmazzuk, dicsérjük meg, ha nevet, ha gőgicsél, vagy gesztusaival reagál beszédünkre, illetve az egyes történésekre, ezáltal arra ösztönözzük, hogy teremtsen kapcsolatot másokkal.
Mondjunk neki gyerekverseket és játsszuk is el őket kézmozdulatokkal. Akár bábozhatunk is neki.
Játsszunk vele egyszerű tornáztató játékokat: hintáztassuk térdünkön, finoman meg is lovagoltathatjuk, énekeljük neki, hogy ,,Aki nem lép egyszerre…” és térdünkre ültetve lábaival meneteljünk hozzá.
Adjunk kezébe különféle alakú és súlyú, de kicsi és szilárd játékokat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pelenka – eldobod vagy kimosod?

Az eldobható pelenkák korszakában egyre többen térnek át a mosható pelenkák használatára. Nyugat-Európában néhol az …

Leave a Reply