Kezdőlap / Állatok / Kutya / A kölyökkutya nevelése

A kölyökkutya nevelése

A kutyának mire felnő engedelmeskednek kell lenni a gazdájához. Amint a házhoz kerül a kiskutya, már az első pillanattól kezdve érezze, hogy mi parancsolunk neki. Ne az legyen a szándékunk, hogy a kölyök féljen tőlünk, csak azt próbáljuk meg elérni a kölyökkutya nevelésekor, hogy megértse, hogy mindig minden körülmények közt engedelmeskednie kell a gazdájának. A kiskutya tanításakor kerüljük a kemény parancsoló hangsúlyt, mindig barátságos, biztató hangnemben szóljunk hozzá.
A nevelésnél vegyük figyelembe azt is, hogy a legtöbb kölyök akkor érzi jól magát a bőrében, ha a mozgásigényét, a nagy energiáját levezetheti. Tehát a nevelés, tanítás előtt hagyjuk, hogy a kölyök jól kifussa magát. A kölyökkutyákban meg van az a tulajdonság, hogy miután kifutotta magát önként visszatér a gazdájához. Ilyenkor ne zavarjuk meg a játékban, a futkosásba különféle parancsszavak kiadásával, hagyjuk a kutyánk kitombolhassa magát . Ugyanis a szabadság vágy, a játék öröme, a szabadon való ugrándozás, futkosás sokkal erősebb inger a kölyök számára, mint a parancsszavakra való figyelés. Ha ilyenkor parancsokat osztogatunk a kiskutya számára csak azt érjük el vele, hogy a kutya oda se figyeljen a parancsainkra. A nevelésre legalkalmasabb hely a szabad terület, miután a kölyök levezette a felesleges feszültségét, jöhet az engedelmességre való nevelés. A foglalkozásra szánt idő kezdetben mindig rövid legyen, legfeljebb 15-20 perc, ha időnk engedi legjobb ha naponta kétszer foglalkozunk a kutyával. Ha a kutya jól teljesítette a feladatot mindig meg kell dicsérni és utána játszunk vele pár percig. A tanulást mindig egy jól teljesített gyakorlattal fejezzük be. Amennyiben a kölyök nem tanul meg azonnal valamit, akkor se kell elkeserednünk, egy kiskutya neveléséhez sok időre és türelemre van szükség. Amikor megérti a parancsot azonnal teljesíteni fogja, de ez nem biztos, hogy egy nap alatt sikerül fog, ezért még ne legyünk ingerültek és ne kiabáljunk a kutyánkkal. Ahogy fejlődik és erősödik a kutyánk úgy lesz egyre értelmesebb és nevelhetőbb.
A kölyökkutyának már 6-8 hetes korában meg kell szoknia, azt hogy az utcára csak pórázzal mehet, amennyiben ez nem tetszik neki, akkor a nyakörvet tegyük rá a lakásban is addig amíg azt nem érzi, hogy a nyakörv gátolná őt a szabad mozgásban.
A kutyának mire felnő legalább ennyit illik tudnia:- hogyha hívják odajöjjön, engedelmesen haladjon a gazdája mellett, a vezényszavakra üljön, feküdjön és helyben maradjon és ismernie kell a „nem” szó jelentését. Összefoglalva tanuljon meg engedelmeskedni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Komondor

A komondor ősi magyar pásztorkutya. Termetét tekintve a magyar pásztorkutyák közül a legnagyobb. Már a …

Leave a Reply