Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba értelmi fejlődése a 6-7 hónapban

A baba értelmi fejlődése a 6-7 hónapban

6hónapos:
Figyelemfelkeltő hangokat ad, izgatott lesz, ha közeledést hall és emeli is a karját, hogy vegyék fel. Beszél és mosolyog tükörképére, buborékokat fúj. Az idegenekkel kezd szégyenlősebben viselkedni, megjelennek első félelmei is. Az ételekkel kapcsolatos ízlése is kialakulóban van: egyes ízeket szeret, másokat nem.
Fejlődése támogatása:
Dobjunk le tárgyakat, majd adjuk vissza a babáknak. Ezáltal megtanulja, hogy a tárgyak akkor is léteznek, ha nem látja őket.
Élvezi a közös labdázást is. Fektessük hasra és gurítsuk felé a labdát. Biztassuk, hogy gurítsa vissza. Ha sikerül elgurítania, dicsérjük meg.
Hívjuk fel figyelmét a dolgok működésére. Ha például elgurul a labda, mondjuk neki: ,,Nézd, hogy gurul a labda!”, ha felkapcsoljuk a villanyt: ,,Nézd, hogy világít a lámpa.” és így tovább. Ezáltal megérti, hogy a dolgok működését mi is befolyásolhatjuk.
Továbbra is ismételgessük neki a nevét.
Reagáljunk rá, ha fel akarja kelteni a figyelmünket. Ha jelzi, hogy szeretné, ha ott lennénk, induljunk felé egyértelműen és beszéljünk hozzá.
7hónapos:
A baba most már maga kezdeményez beszélgetést és számos olyan hangot is ki tud ejteni, amit felismerünk. Nagyjából fél éves kor után jelennek meg a babanyelvben az anyanyelv hangjai, egészen addig minden baba nemzetiségétől függetlenül univerzális nyelven gagyog. Ekkor már érti a saját nevét, nyújtja a karját, hogy felvegyük. Szeretne egyedül enni, bele akar nyúlni az ételbe, meg akarja fogni a kanalat. Az egyszerűbb dolgokat utánozza és várja, hogy megismételjük őket.
Fejlődése támogatásáért:
Tartsunk tükröt elé és közben mondjuk, hogy ott van ő, a nevén nevezve, ezzel segítjük kialakulni az én tudatát.
A negatív dolgok bemutatására kezdjük el tudatosan használni a ,,nem” és a ,,nem szabad” szót.
Ismételgessük a baba hangjait, amiket mondani szokott. Ezt ő jó játéknak tartja majd és nagyokat nevet rajta, miközben az utánzás művészetét tanulja meg általa.
Hagyjuk, hogy a kezébe vehető ételeket egyedül egye. Adjunk a kezébe puffasztott gabonát, vagy kifli csücsköt, hagyjuk, hogy megfogja az itató/cumisüveget és megpróbáljon önállóan inni belőle.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply