Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az értelem fejlődése a 8-9 hónapban

Az értelem fejlődése a 8-9 hónapban

8hónapos:
Már sok szót megért, például azt is, hogy ,,NEM”. megszerzi a neki tetsző játékokat, akkor is, ha nincsenek karnyújtásnyi távolságban: odakúszik, mászik, vagy magához húzza szőnyeggel együtt. A játékszerek egyre inkább lekötik, ha leejt egy játékot, megkeresi, valósággal kedvenc szórakozásává válhat a dobálás. Kíváncsi, mi történik, ha valamit ledob. Ezt a szokását pár hét múlva kinövi. Szívesen játszik velünk együtt.

Fejlődéséért:

Hagyjuk önállóan játszani, ha nem tetszik neki az egyedül való játék, bíztassuk önállóságra, tegyünk köré olyan játékokat, amikkel szívesen játszik. Ebben a korban a kúszás-mászás kezdetével a baba nagyon szeret felfedezni, egyedül nekiindulni a lakásnak, így ha hagyjuk önállóan jönni-menni (persze biztonságos keretek között), akkor akár órákig képes elfoglalni magát.
Játszunk vele minél több testközelséget igénylő játékot: csiklandozás, dögönyözés, ezzel enyhíthetjük a kezdődő szeparációs szorongás jeleit is.
Hagyjuk hosszan játszani a fürdőkádban, kapjon fürdőjátékokat.

9hónapos:

Felismeri a kedvenc versikéit és bennük a kedvenc sorait, a mondókáknál, közös játékoknál, dalocskáknál is pontosan tudja mi következik és nevet rajta. A mutogatós játékoknál felismeri a mozdulatokat és talán már megpróbálja utánozni is őket. A nevét hallva odafordul hozzánk.

Fejlesztése:

Segítsünk neki megérteni a mindennapok menetét: amikor például enni kap, mondjuk el neki mit csinálunk, mutassuk és magyarázzuk el a hétköznapi teendőket. Ezáltal megtanulja a mindennapok menetét, szabályait és ritkábban fog tiltakozni ellene.
A kedvenc játékai mostanság azok, amit ,,csinálnak” valamit. Hangot adnak, villognak, mozognak, ha még nincs ilyen játéka, feltétlenül szerezzünk be neki egyet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

“Vacsoracsata”

Etetéskor kerüljünk mindent, amitől feszültté, idegessé válunk. Ne bosszankodjunk azon, hogy túl sok időt fordítottunk …

Hozzászólás