Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az értelem fejlődése a 8-9 hónapban

Az értelem fejlődése a 8-9 hónapban

8hónapos:
Már sok szót megért, például azt is, hogy ,,NEM”. megszerzi a neki tetsző játékokat, akkor is, ha nincsenek karnyújtásnyi távolságban: odakúszik, mászik, vagy magához húzza szőnyeggel együtt. A játékszerek egyre inkább lekötik, ha leejt egy játékot, megkeresi, valósággal kedvenc szórakozásává válhat a dobálás. Kíváncsi, mi történik, ha valamit ledob. Ezt a szokását pár hét múlva kinövi. Szívesen játszik velünk együtt.

Fejlődéséért:

Hagyjuk önállóan játszani, ha nem tetszik neki az egyedül való játék, bíztassuk önállóságra, tegyünk köré olyan játékokat, amikkel szívesen játszik. Ebben a korban a kúszás-mászás kezdetével a baba nagyon szeret felfedezni, egyedül nekiindulni a lakásnak, így ha hagyjuk önállóan jönni-menni (persze biztonságos keretek között), akkor akár órákig képes elfoglalni magát.
Játszunk vele minél több testközelséget igénylő játékot: csiklandozás, dögönyözés, ezzel enyhíthetjük a kezdődő szeparációs szorongás jeleit is.
Hagyjuk hosszan játszani a fürdőkádban, kapjon fürdőjátékokat.

9hónapos:

Felismeri a kedvenc versikéit és bennük a kedvenc sorait, a mondókáknál, közös játékoknál, dalocskáknál is pontosan tudja mi következik és nevet rajta. A mutogatós játékoknál felismeri a mozdulatokat és talán már megpróbálja utánozni is őket. A nevét hallva odafordul hozzánk.

Fejlesztése:

Segítsünk neki megérteni a mindennapok menetét: amikor például enni kap, mondjuk el neki mit csinálunk, mutassuk és magyarázzuk el a hétköznapi teendőket. Ezáltal megtanulja a mindennapok menetét, szabályait és ritkábban fog tiltakozni ellene.
A kedvenc játékai mostanság azok, amit ,,csinálnak” valamit. Hangot adnak, villognak, mozognak, ha még nincs ilyen játéka, feltétlenül szerezzünk be neki egyet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mosható pelenkákról röviden

A mosható pelenkáról sok embernek még mindig a vödörben fertőtlenített, napon szárított és gondosan átvasalt …

Leave a Reply