Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba és a kutya

A baba és a kutya

Sok babát váró család tart kutyát, így óhatatlanul felmerül a kérdés, mi legyen az ebbel a kisbaba megszületése után. Sokan úgy gondolják, hogy a kutyatartás és a kisbaba nem összeegyeztethető dolgok, ezért még a gyermek születése előtt elajándékozzák, menhelyre viszik vagy elaltatják a házi kedvencet. Ennek azonban nem kell így lennie, a kutya és a baba remekül összeszoktathatóak! A médiából érkező kutyaharapásos esetek, főleg ahol saját gyermek az áldozat, sokszor elbizonytalanítják a szülőket. Jó, ha tudjuk azonban, hogy ezen esetek mögött mindig a gazda felelőtlensége áll, aki nem megfelelően tartott és nevelt kutyával hagyta felügyelet nélkül a gyermeket.
Így természetesen a legfontosabb, hogy a kutya alapból, már az új családtag érkezése előtt jól szocializált, kiegyensúlyozott állat legyen. A kutya kölyökkorától kezdve sok figyelmet kell fordítani nevelésére, gondozására, szocializálására, napirendjének kialakítására. A baba érkezése után a legfőbb alapszabály, hogy sosem szabad állatot és kisgyermeket felügyelet nélkül együtt hagyni, hiszen egy pillanat alatt is történhet baj, akár véletlen baleset is, melyben a kutya sem hibás (nem feltétlenül harapás, hanem egy szertelenebb eb könnyen felboríthatja a kisgyermeket). A kutyát készítsük fel az új családtag érkezésére: ha a baba születése miatt az otthoni szabályok megváltoznak (mint például az addig kanapén vagy ágyon alvó kutyát ezután nem engedjük fel az ágyra), akkor azokat még a gyermek születése előtt vezessük be, hagyjunk időt az új szabályok megtanulására. A baba hazaérkezésekor mutassuk be őt a kutyának, hagyjuk, hogy megszaglássza, megismerkedjen vele. Sokan azt javasolják, hogy érdemes már a baba hazaérkezése előtt hazavinni egy a baba szagmintáját tartalmazó dolgot, így a kutya már nem teljesen ismeretlenként fogja fogadni az új családtagot. A legtöbb szülő és sok védőnő higiéniás szempontok miatt ellenzi a gyerek melletti kutyatartást, de ezek kis odafigyeléssel megoldhatók. Figyelmet kell fordítani az állat rendszeres vakcinázására és parazitamentesítésre és a higiéniai alapszabályok betartására, így elenyésző a valószínűsége annak, hogy a baba elkap valamit a házi kedvenctől.
A kutyával felnövő gyerekek rengeteg szép, a kutyához kapcsolódó élményt szereznek gyerekkorukban. Hány meglett ember meséli ma is, hogy a kutyába kapaszkodva tanult meg járni, hogy gyermekkori csínytevései fő cinkosa a kutyája volt, vagy akár a kutya védte meg valamilyen veszélyes helyzetben. A kutyával felnövő gyerekek felnőttként általában maguk is állatbarátok lesznek. A kutyával való foglalkozás idegrendszerre gyakorolt jótékony hatását pedig már régen felismerték az orvosok, pszichológusok, pszichiáterek is, nem véletlen, hogy hazánkban is egyre népszerűbb az állatasszisztált terápia.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás