Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A kismama és a sport

A kismama és a sport

A terhesség beköszöntével, illetve a hónapok múlásával felmerülhet a sportos kismamában a kérdés; szabad-e a mozgás. Általában ilyenkor hajlamosak kissé ellustulni a hölgyek, pedig nem feltétlenül kell megvonni maguktól a mozgást, sőt, akár megkönnyíthetné nem csak a saját, hanem a baba életét is a terhesség ideje alatt.

A kismama és a sport ma már nem egy szétválasztandó fogalom. Igenis van szerepe és jelentősége a sportnak egy kismama életében, a legegyszerűbb, ha megnézünk néhány hírességet, számtalan módszer van arra, hogy a terhes anyuka tovább mozoghasson. (Rubint Rékának például vannak kifejezetten a kismamák számára összeállított edzéstervek).

Mi tegyen tehát egy mozgásőrült kismama, aki a terhesség mellett sem szeretne felhagyni napi edzésadagjával? A kulcsszó a mértékletesség! Az teljesen egyértelmű, hogy ne most akarjunk nagy erőnléti edzéseket végezni, az izomépítést és a fogyást sem most kell megkezdeni, és a maratoni futásra való felkészülés ideje sem most jött el. A lényeg, hogy olyan átmozgató, könnyed edzéseket végezzünk, ami elsősorban a közérzetünknek tesz jót, addig csináljuk, amíg jól esik.

A kismamák a sporttal nem csak a lelkiismeretüknek segíthetnek, tanácsos azoknak is beiktatniuk egy kis mozgást, akik a terhesség előtt esetleg nem mozogtak semmit sem. A terhesség alatti mozgással enyhíthetők a kellemetlen testi tünetek, a hátfájás, a rossz közérzet, valamint segíthet abban, hogy a terhesség alatt ne hízzunk meg túlságosan. A torna további előnye, hogy szülés után is elmaradhat a depresszió és korábbi alakunkat is könnyebben szerezzük vissza.

A szülés után viszont nem árt kicsit pihennünk, engedjük meg szervezetünknek, hogy regenerálódjon. Ez általában, hogy meddig tart függ az egyéntől, illetve a szülés nehézségeitől, az esetleges komplikációktól, stb. Amint készen állunk rá, újra kezdhetjük a mozgást, akár a komolyabb edzéseket is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply