Babaúszás

Az utóbbi időszakban igen nagy teret nyert hazánkban is a babák izmainak és csontozatának úszással való fejlesztése. A legtöbb nagyobb városban található uszodában megoldották, hogy legyen külön idejük a szülőknek, hogy babájukat vízbe eresszék, ugyanis a babákat kiválóan fejleszti ez a fajta mozgás.
Az újszülöttek nagyjából 6-7 hónapos korukig, ha az arcukat víz éri, ösztönösen elzárják orrnyílásaikat és a szájukat. E képességük – melyet szaknyelven búvárreflexnek neveznek – segít abban, hogy ne nyeljék le a vizet vagy ne fulladjanak meg. Mivel a születés előtt is hasonló közegben voltak, a medencevíz nem zavarja őket, ismerős nekik a helyzet.
Szakemberek szerint az újszülötteket előbb a kádban kell vízhez szoktatni, csak ezután uszodába vinni, amennyiben tetszik nekik a víz. Akadnak olyan babák, akik egyszerűen nem szeretik a vizet. Az ő esetükben nem szabad erőltetni a dolgot.
Csak akkor vigyük gyerekünket babaúszásra, ha tudjuk, hogy abban az uszodában minden erre vonatkozó szabályt betartanak. Csak a speciálisan képzett oktató jelenlétében szabad vízbe engedni kicsinyünket, de a szülőknek is komoly szerepük van. Ők vigyáznak csecsemőre. Az oktató instrukciói szerint kell segíteni a gyerekük mozgását.
Azok a gyerekek, akik csecsemőkorukban babaúszáson vettek részt, néhány éves korukban sokkal hamarabb és könnyebben tanulnak meg úszni.

Szabályok, amiket be kell tartani:
– Csak az oktató felügyeletével szabad a csecsemőt vízbe engedni
– A gyerekre speciális nadrágot kell adni
– Nem szabad erőltetni a dolgot
– A gyereken, a szülőkön és az oktatón kívül más nem lehet a medencében
– A fürdés után a gyermeket egyből be kell takarni és megszárítani, hogy meg ne fázzanak

Ezt mindenképpen olvasd el!

Baba alvás

Vannak babák akiknél ez nem okoz gondot, vannak akiknél elég nagy feladat elérni, hogy elaludjon. …

Hozzászólás