Babaúszás

Az utóbbi időszakban igen nagy teret nyert hazánkban is a babák izmainak és csontozatának úszással való fejlesztése. A legtöbb nagyobb városban található uszodában megoldották, hogy legyen külön idejük a szülőknek, hogy babájukat vízbe eresszék, ugyanis a babákat kiválóan fejleszti ez a fajta mozgás.
Az újszülöttek nagyjából 6-7 hónapos korukig, ha az arcukat víz éri, ösztönösen elzárják orrnyílásaikat és a szájukat. E képességük – melyet szaknyelven búvárreflexnek neveznek – segít abban, hogy ne nyeljék le a vizet vagy ne fulladjanak meg. Mivel a születés előtt is hasonló közegben voltak, a medencevíz nem zavarja őket, ismerős nekik a helyzet.
Szakemberek szerint az újszülötteket előbb a kádban kell vízhez szoktatni, csak ezután uszodába vinni, amennyiben tetszik nekik a víz. Akadnak olyan babák, akik egyszerűen nem szeretik a vizet. Az ő esetükben nem szabad erőltetni a dolgot.
Csak akkor vigyük gyerekünket babaúszásra, ha tudjuk, hogy abban az uszodában minden erre vonatkozó szabályt betartanak. Csak a speciálisan képzett oktató jelenlétében szabad vízbe engedni kicsinyünket, de a szülőknek is komoly szerepük van. Ők vigyáznak csecsemőre. Az oktató instrukciói szerint kell segíteni a gyerekük mozgását.
Azok a gyerekek, akik csecsemőkorukban babaúszáson vettek részt, néhány éves korukban sokkal hamarabb és könnyebben tanulnak meg úszni.

Szabályok, amiket be kell tartani:
– Csak az oktató felügyeletével szabad a csecsemőt vízbe engedni
– A gyerekre speciális nadrágot kell adni
– Nem szabad erőltetni a dolgot
– A gyereken, a szülőkön és az oktatón kívül más nem lehet a medencében
– A fürdés után a gyermeket egyből be kell takarni és megszárítani, hogy meg ne fázzanak

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás