Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Jön a kistestvér

Jön a kistestvér

A gyerekvállalás mérföldkő egy ember életében, pláne, ha több gyermekről van szó. A többszöri gyermekvállalás folyamatos téma a szülők között. Sokan rágódnak azon, hogy mi az ideális korkülönbség a gyermekek között, hány gyermeket vállaljon, hogyan befolyásolja ez a családi kapcsolatokat.

Nincs min rágódni azzal kapcsolatban, hogyha első szülött gyermekünkhöz kistestvér érkezik. Teljesen normális, hogy az idősebbik számára rosszul fog esni a kisbaba érkezése, kezdetben úgy érzi elárulták a szülei, hogy azért érkezett egy újabb kisgyermek, mert őt már nem szeretik, nem volt elég jó. Ezekre az élményekre bármelyik felnőtt emlékszik, ha visszanéz gyermekkorára, és mit érez ma? Szinte biztos, hogy ezek az érzések már nagyon rég elmúltak.

A kezdeti problémák hamar elmúlnak, el kell fogadnunk a helyzetet és bíznunk kell nagyobbik gyermekünkben, egy idő után szinte észre sem vesszük és az idősebb testvér lesz a legodaadóbb az egész családban a kisbaba iránt. Persze kezdetben akár még verseng is lehet, az idősebb foggal-körömmel megpróbálja megkaparintani a figyelmet.

Persze felmerülhet a kérdés, hogy lehet-e tenni valamit annak érdekében, hogy ez a kellemetlen hangulat elkerülhető legyen, számít-e valamennyit a korkülönbség a gyerekek között? Alapvetően azt kell mondanunk, hogy nem számít, persze az elsőszülött gyermek, ahogy idősebb, úgy annál könnyebben fogadja el a kistestvér létezését, mégse lehet azt mondani, hogy a nagy körkülönbség jó volna.

A kis korkülönbség előnye, hogy a mama még nem esett ki a kismama szerepéből, a gyermekek együtt nőnek fel, közös az érdeklődés, azonban ez duplán megterheli az anyukát. A nagyobb korkülönbség következtében (ha az idősebb már óvódás vagy akár iskolás) pedig az idősebb már könnyebben túllép a kistestvér ékezésén, akár segítségére is lehet az édesanyának, könnyen ellehet neki magyarázni, hogy mi miért van, azonban ilyenkor az anyukának újra meg kell tanulnia kismamának lenni, nehéz lehet újraszerveznie addigi életét, stb. Tehát igazságot nem lehet ez ügyben tenni, aggódni nem szabad, a korkülönbség kérdését pedig a tapasztalatok és az élethelyzet fogja megválaszolni, nem egy cikk, vagy egy könyv.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tegyünk, ha „nehezen kezelhető” a babánk?

Nehéz megőrizni nyugalmunkat a valóban nehéz természetű babával, aki egyre csak sír, akármit teszünk is. …

Leave a Reply