Pancsol a baba

Nyáron igen aktuális kérdés, hogy lehet-e a babát strandra vinni, és mennyi idős kortól ajánlott a strandolás. Abban egyetért minden szakember, hogy az első pár hónapban, amíg nem elég fejlett a kicsi immunrendszere nem ajánlott a babát strandra vinni, ekkor még elegendő a rendszeres levegőztetés és a rövidebb séták. Később pancsolásra a strand helyett inkább otthon állítsunk fel egy gyerekmedencét, ami akár egy kisebb panellakásban is elférhet. Természetesen akik kertes házban laknak, könnyebben meg tudják valósítani ezt. A medencét soha ne helyezzük közvetlenül a tűző napra, inkább árnyékos helyen állítsuk fel. Mindig gondoskodjunk a baba bőrének, magas faktorszámú naptejes védelméről, és a kicsik fejét soha ne hagyjuk fedetlenül. Egy világos színű anyagból készült vászonsapka tökéletes megoldás. A felmelegedett testű gyereket sose tegyük közvetlenül bele a hideg vagy langyos vízbe. A legmelegebb déli órákban ne vigyük ki a gyermeket a napra.
Nagyobbacska gyerekekkel már ellátogathatunk igazi strandra is, eleinte akár vihetjük a saját kis gyerekmedencét is. Alapszabály, hogy a strandon az alacsony vizű gyerekmedencében sem szabad felügyelet nélkül hagyni a kicsit egy pillanatra sem. Természetes vizekben, tavakban, folyókban, tengerekben nem ajánlott az egészen kicsi gyermeket fürdetni, de azért a baba is megmártózhat a vízben. Ebben az esetben is figyeljünk arra, hogy felhevült testű gyereknek nem szabad hirtelen érintkezni a hidegebb vízzel.
Ha strandolni megyünk, a nap elleni védelem mellett gondoljunk a különféle rovarcsípések elleni védekezésre is. A kicsiket sose fektessük közvetlenül a fűre vagy homokra, ajánlatos egy pokrócot a baba alá helyezni, így jobban védve van a földön mászkáló rovarok csípései ellen.
Nyári időszakban természetesen nagy figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra is, ne feledjük, hogy az anyatej nemcsak a baba éhségét, hanem szomjúságát is csillapítja. Nagyobbacska babák vízzel vagy teával való itatásánál figyeljünk arra, hogy az innivaló ne legyen túl hideg.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply