Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / A Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park

1997-ben létesült a Balaton-felvidéki Nemzeti park, mely számos különleges értékekkel ismertet meg, ezek földtani szempontból is kiemelkedőek.
A Balaton-felvidéket felépítő kőzetek közül a szárazföldi permi vörös homokkő, valamint az idők folyamán rárakódott triász üledékek egymásra települését a Balatonarács melletti vasúti vágás mentén tanulmányozhatjuk, akár eróziós, akár szögdiszkordancia szempontjából, de ez a legszebb és leglátványosabb példa. A Tihanyi-félsziget kétségtelenül Magyarország egyik legszebb tájegysége, adottsági és különleges felszíni képződményei által, mint például a Külső- és Belső-tó, a szél-formálta szfinx sziklák. A magaslatokról csodálatos panoráma tárul elénk, a gazdag növény-és állatvilág, valamint a történelmi és kultúrtörténeti emlékek.
A Balaton-felvidék helyei fiatal bazaltvulkánok, ó idei vörös homokkő vonulatok, laza homokos felszínek, tehát ez a terület földtani képződmények sokasága, fejlődéstörténete is igen változatos. Vannak mészkő barlangjai, mint például a balatonfüredi Lóczy Barlang, vagy éppen a csónakkal bejárható Tapolcai tavas barlang.
Azonban ezek mellett a formák mellett a vulkáni képződmények a legfigyelemreméltóbbak. Ilyen a Hegyestű, és a Káli medence. Ez utóbbit egy homokkő vonulat választja el a tótól, a látogatottsága mégis nagy-e területnek. Nem véletlen van ez így, hiszen kis falvakat, szőlővel ültetett domboldalakat lehet látni. Itt található a Fekete-hegy ahol az Eötvös kilátó található, szemet gyönyörködtető látvány tárul elénk.
Erre a területre bármikor érdemes ellátogatni nemcsak a Balaton közelsége, hanem a gazdag növény- és állatvilág miatt is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás