Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Malherba – Calcinosiss circumscripta

Malherba – Calcinosiss circumscripta

A betegség BNO kódja L9420. Egyéb megnevezései: Lokális calcinosis, lokális mészlerakódás.
A betegség nemtől és kortól független, bárkinél előfordulhat. . Elsősorban az arcon jelentkezik.
Leírása:
Amikor bőr, annak egyes részeit trauma éri a sejtek károsodást szenvednek. Ezeken a helyeken calcium rakódhat le. Itt jöhet létre a kalcifikáció, meszesedés a bőr,-bőr-alatti csomókban, ahol elhúzódó fekélyt is okozhat.
Ezek a körülírt calcinosis-ok a legkülönbözőbb okok miatt keletkezhet, de az okai között a közös az, hogy mindig valamilyen trauma, károsodás előzi meg az elmeszesedést. Calcinosis circumscriptakor a calcium lerakodását a bőrben, bőralatti kötőszövetben gyulladásos szövet veszi körül.
Kialakulhat: A bőrt érő mechanikai traumák esetén
Jóindulatú daganat , a pilomatrixoma (Malherbe tumor) amely kemény tapintású, begyulladt cystás szerkezetű képlet, ami helyileg elmeszesedhet. Ezek az elváltozások nagyon lassan növekednek. A szőrtüszőhöz hasonló, azonban abnormális sejtböl alakul ki, amely megkeményedik, vagy elmeszesedik. A beteg általában egy kemény, 3 cm-nél kisebb a bőr alatt helyezkedő csomót tapint. Ez a kemény csomó fájdalmatlan addig, ameddig be nem fertőződik.
A fülcimpa fagyását követően is elmeszesedés jöhet létre.
A here calcinosisa mögött legtöbbször soliter scrotalis cysta áll, mely elmeszesedhet és fájdalmasan kifekélyesedhet. Ilyenkor fehéres massza ürülhet. Az elváltozás serdülőkorban, fiatal felnőttnél látható.
Kezelése
Az elváltozás nagyságától és milyenségétől függ. A Mahlerbe tumor esetén az elváltozás egyszerű kimetszése megoldja a betegséget. Szövettan vétel azonban minden esetben feltétlenül szükséges.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply