Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Kirándulás / A borospincék hűvösében

A borospincék hűvösében

A magyar köztudatban a magyar idegenforgalom egyik specialitásaként él a borturizmus. Baranya turisztikai kínálatának palettáján a bor és a gasztronómia a vezető „terméktípusok” közé tartozik.
A bor nemcsak önmagában jelenik meg vonzerőként, hanem a hozzá kapcsolódó 2000 éves hagyományok, termelési ismeretek is programmá szervezhetők.
Magyarország híres-nevezetes szőlőtermelő tájai közül elsőként épült ki Baranya déli részén a Villány-Siklósi Borút, mely napsütötte lankák és szelíd hegyek ölelésétől védett síkságokon kanyarodik keresztül. A 25 kilométeres útvonal nyolc települést érint, páratlan látni- és kóstolnivalót kínálva a vendégeknek. Mert ahogy egy igazi borúthoz illik, hűvös, penészes, nyirkos falú, boltíves pincék, a szőlészet és borászat apáról fiúra szálló titkai, évszázados relikviái, jóféle étkek, barátságos gazdák fogadják az utazót, s persze a mediterrán jellegű, varázslatos történelmi borvidék kulturális és művészeti értékei.
Palkonya, az egyutcás falu hűen megőrizte a XVIII. században betelepített német ajkú szőlőművesek építészeti kultúráját. A többszintes pincefalu-rész egy egész domboldalt ural, a fehérre meszelt házacskák délcegen sorakoznak egymás mellett, alatt és fölött. Az 1816-ban emelt templom, bár dzsámira emlékezetet, a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája.
Villánykövesden kétszintes a pincesor, az ország egyik leglátványosabb műemlék-együttese. A Batthyányi-pincében – melyet 1754-ben olasz templomépítő mesterek alkottak – tartják minden évben az Európai Bordalfesztivál megnyitóját.
Villány főutcáját kétoldalt pincesor szegélyezi, több helyen az utcán is kis vendéglőket működtetnek a pincetulajdonosok. Legérdekesebb látnivaló a Bormúzeum, ahol a vidék szőlészeti és borászati tradíciójába nyerhetünk bepillantást. Kuriózum, hogy a pincemúzeumban 1895-től minden esztendőből tartanak palackozott nedűket, és igazi különlegesség a borszéf-rendszer is.
Nagyharsány főként a fehér borairól híres, de aki eljön ide a borút kapcsán, ne mulassza el megnézni a több, mint harminc éve működő szobrász alkotótelepet a hegyoldali kőfejtőben. A mindenkori művészeti alkotások a festői szoborparkban tekinthetők meg. A parkból dél felé nézve szép kilátás nyílik a hatalmas szőlőültetvényekre.
A szomszédos Kisharsány és Nagytótfalu kisebb pincesorokkal rendelkezik.
Siklós – Villány mellett – a történelmi borvidék másik központja. Nevezetessége a vár, melynek felújítása nemrég fejeződött be. Nyaranta várszínház is működik a városban, több éve sikerrel játsszák a Tenkes kapitányát.
A borút utolsó állomása a Tenkes-hegyre felkapaszkodó Máriagyűd, az ismert zarándokhely. A kéttornyú, erdő szélén magasodó kegytemplom és kolostor már messziről szembetűnik a turistának.
Nem lehet elmulasztani, hogy a vidék borairól is essék szó. A vörösborok közül a kékoportó, a kékfrankos, a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot viszik a pálmát, a fehérborok közül az olaszrizling, a hárslevelű, a chardonnay, a tramini és a rajnai rizling említendő.
A borút leginkább kiscsoportos, családias vendégfogadásra rendezkedett be, olyan baráti társaságokra, akik elvárják a magasabb színvonalat mind a borokban, mind az egyéb szolgáltatásokban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Leave a Reply